Yerel

“Giresun Uşakları Cumhuriyeti Sonsuza Kadar Koruyacak”

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, “28 Ekim 1923 günü Çankaya Köşkü’nde Gazi Mustafa Kemal Atatürk, herkesin yüzüne bakarak ‘Efendiler, yarın Cumhuriyet’i ilân edeceğiz! Türkiye Devleti’nin hükümet şekli Cumhuriyet’tir. Bunu Anayasa’mıza koyduracağız” demesinin üzerinden yıllar geçti. Cumhuriyete ve kazanımlarına saldırılar olsa da bu saldırılar aslında her geçen yıl Cumhuriyetimizi daha da güçlendirdi daha da köklendirdi” dedi.

“Giresun Uşakları Cumhuriyeti Sonsuza Kadar Koruyacak”

Cumhuriyet Doğan Çocuğun Adıdır
Açıklamalarına Nutuk’tan devam eden Milletvekili Tığlı; “…Hükûmet biçimlerinin sayılmasına gerek yoktur. Egemenlik sınırsız ve koşulsuz ulusundur; kime sorarsanız sorunuz, bu, Cumhuriyettir. Doğan çocuğun adıdır. Ama bu ad, kimilerine hoş gelmezmiş, varsın gelmesin!” cümlelerini hatırlatan Tığlı, “kim Cumhuriyete ve kazanımlarına saldırırsa saldırsın, kim “Cumhuriyet, bizim lügatimizi, alfabemizi, dilimizi, hasılı bütün düşünme setlerimizi yok etmiştir” derse desin bu Cumhuriyeti kimse yıkamayacaktır. Türkiye Cumhuriyeti’nin anlamını ve değerini bilen yüzbinlerce yurttaş, 29 Ekim 2022 Cumartesi günü yine Anıtkabir’e gidecek ve kendilerine bu güzel Cumhuriyeti armağan eden ve bu güzel ülkeyi kuran Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e şükranlarını sunacaklar ve emanetini de ilelebet koruyacaklarının sözünü bir kez daha verecekler” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle TBMM Genel Kurulunda söz alan CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı şunları söyledi.

Atatürk 1924’de Giresun’a gittiğinde gençler kendisine önce şöyle hitap ettiler:
“Dumlupınar’dan mı geliyorsunuz?
Yazdığın tarihi tekrar yaşamak için mi oraya gittin?
Senin irade ve kudretin altında ölen ve öldüren şehitleri ziyaret ettin mi?
Şimdi önlerinde derin bir huşu ve hürmet duyduğum gözlerin onları gördü mü?
Ruhları mezarlarında şen ve müsterih uyuyor değil mi?
Asil ve temiz kanlarının topraklara aktığı gün düşmanın da Akdeniz’de boğulduğunu anlattın mı?

Bu sözlere duygulanan Atatürk’ün daha büyük bir heyecanla karşıladığı gençlerin söylediği diğer sözler ise şunlardı:
“Sizin büyük huzurunuzda bütün gençler yemin ederiz ki, vatanın aleyhine, milli hâkimiyet ve Cumhuriyet’in zararına hangi baş kalkarsa, onu koparacağız. Velev ki, O Baş! vatanı ve milli hâkimiyeti bize verenlerden biri olsun.”

Bu ifadeler ve sözler Cumhuriyetin kurucularından çok, Cumhuriyete gönülden bağlılığın en coşkun ifadesi olarak tarihe geçmiştir.

Cumhuriyetimizin 99. Yılı Kutlu Olsun.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL