Vali Enver Ünlü, “Türk Mutfağı Haftası” kapsamında; Giresun mutfak kültürümüz ve ürünlerimizin tanıtımına yönelik “Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı ve Gastronomi” paneli ile “Mutfak Sanatları Önlük Giyme” törenine katıldı.
Giresun Üniversitesi Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonu’nda 25 Mayıs Çarşamba günü saat: 10.30 da gerçekleştirilen etkinlik, saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı.
Giresun Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Eyüp Nefes’in açılış konuşmasından sonra Vali Ünlü’de Türk mutfağı ve Giresun mutfağı üzerine bir konuşma gerçekleştirdi.
Türk Mutfağı 21-27 Mayıs Tarihleri Arasında Çeşitli Etkinliklerle Kutlanacak
Koşuşmasına katılımcıları ve panelistleri selamlayarak başlayan Vali, “21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası münasebetiyle düzenlenen bu anlamlı programda sizlerle bir araya gelmekten duyduğum memnuniyeti ifade ediyorum” diyerek salonda bulunanlara “hoş geldiniz” dedi.
Anadolu’nun binlerce yıl öncesine uzanan köklü tarihinden beslenen Türk Mutfağının; sağlıklı pişirme teknikleri, kaliteli tohumları, doğal malzemeleri, atıksız, fermente, vegan, glütensiz ve damakta bıraktığı eşsiz lezzetiyle dünya mutfağında çok önemli bir yere sahip olduğuna vurgu yapan Vali Ünlü; “Bu zengin mutfak Cumhurbaşkanlığımız ve Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığımızın desteğiyle kültürümüzü unutmamak, unutturmamak adına hazırlanan ‘Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı’ kitabından hareketle hayata geçirilen ‘21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası’ 2022 yılından itibaren ülkemizde ve dış temsilciliklerimiz aracılığıyla tüm dünyada çeşitli etkinliklerle kutlanacaktır” diyerek düzenlenen etkinliğin amacını belirti.
Vali Ünlü; “Giresun, Özgün Mutfağıyla Bir Cennettir”
Birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Giresun’un zengin bir kültürel mirasa sahip olduğuna dikkat çeken Vali Ünlü; “Yeşil ve mavi rengin en güzel tonlarını içinde barındıran Giresun’umuz: yaylaları, karakteristik evlerinin yanında özgün mutfağıyla da adeta el değmemiş bir cennettir. Karadeniz ikliminin özelliği nedeniyle sürekli yağış alan ilimiz zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. Sahil şeridinde bulunan ilçelerimizde yeşil yapraklı bitkiler ve sebzelerle vegan mutfak yapısına sahip iken, iç kesimlerde bulunan Şebinkarahisar, Alucra, Çamoluk ilçelerimizde tahıl ürünleri, hamur işleri ve hayvancılığa dayalı et yemeklerinin ağırlık kazandığı görülmektedir” dedi.
Karadeniz Bölgesinin en uzun kıyı şeridine sahip olan Giresun’da deniz mahsullerinin de önemli bir yeri bulunduğunu belirten Vali Ünlü “Hamsi, Mezgit, Barbun, Sargan, Kötek ile soğuk, berrak bol oksijenli akarsu ve derelerimizde doğal olarak yetişen alabalığı da unutmamak gerekir. Eşi benzeri olmayan bakir yaylalarımızda ve ovalarımızda yapılan hayvancılıktan elde edilen tulum, çökelek ile koyun ve keçi sütünden yapılan peynirin tadı yiyenlerin damağında kalır” ifadelerini kullandı.
Vali Ünlü; “Giresun Fındığı, Lezzeti Ve Kalitesi İle Dünyada Yetişen En Kaliteli Fındık”
Giresun denilince akla ilk olarak fındığın geldiğini ve coğrafi işaret almış olan Giresun kalite fındığın lezzeti ve kalitesi ile dünyada yetişen en kaliteli fındık olma özelliğini taşıdığını söyleyerek “Fındığın kuruyemiş ve çerez olarak tüketilmesinin yanı sıra yemekleri, pastaları ve tatlıları da bulunmaktadır. Yine katkısız, doğal tadımlık değil doyumluk olan coğrafi işarete almış Çavuşlu Ekmeği ile pekmezin renk ve tat verdiği asırlık bir lezzet olan Giresun Simidi de yöremizin mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir” dedikten sonra konuşmasına; “Dünyada artık bir turizm rotası haline gelen Gastronomi, ülkelerin doğal ve kültürel çeşitliliğini, medeniyetlerin zenginliği ve kendine özgü değerlerini yansıtır. Adını Kirazdan alan şehrimizin gastronomi destinasyonunun içinde yer alması, doğal ve zengin 180’den fazla vegan türü yemeğiyle ayrıca, hatırı sayılır deniz mahsulleri mutfağıyla, alanında giderek markalaşma ve farkındalık yaratmaktadır” sözleriyle devam etti.
“3 Kelime Çok Önemlidir; Malzeme, Maharet ve Maneviyat”
Vali Ünlü, gastronominin dünyada gittikçe artan önemine vurgu yaptıktan sonra; “Yine bugün Üniversitemizde Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünde okuyan öğrencilerin giyeceği önlükler ile mesleğe girişte ilk adımı atacaklar. Bu önlükler, kendilerine her daim mesleklerinde temizliği, saflığı, sevgiyi içinde barındıran en önemlisi de güven uyandıran bir sembol olacaktır. Gastronomi alanında bilineceği üzere 3 kelime çok önemlidir. Malzeme, maharet ve maneviyat. Sizler de doğal, taze, sağlıklı malzemelerle yapacağınız yemeklere maharetinizi, maneviyatınızı katarak sevgi ile hazırlasanız her yemeğinizin tadı, lezzeti ve güzelliği eşsiz olacaktır” dedi.
Turizmin en önemli öğelerinden birisi olan mutfak kültürümüzün kendine has dokusuyla, kokusuyla, tohumu ve pişirme yöntemleriyle yarınlara aktarılması ve Giresun’a gelen misafirlerin damağında Giresun’umuza ait bir tat bırakması temennisinde bulunan Vali Ünlü, konuşmasını “Türk Mutfağı Haftası’nı gönülden kutluyor, asırlardır sofralarımızı şenlendiren reçetelerin tüm dünya için şifa ve afiyet kaynağı olmasını diliyorum. Bu vesile ile Türk Mutfağının tanıtımı için bu önemli haftaya öncülük eden Sayın Cumhurbaşkanımıza ve değerli eşi Emine Erdoğan Hanımefendi’ye ve Sayın Kültür ve Turizm Bakanımıza şükranlarımızı arz ediyorum” sözleriyle tamamladı.
Protokol konuşmalarının ardından Moderatörlüğünü Giresun Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Eyüp Nefes’in yaptığı panelde; “Türk Mutfak Kültürünün Tarihsel Süreci” başlığıyla Giresun Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sayın Mehmet Şimşek, “Doğu Karadeniz Mutfak Kültürü” başlığıyla Giresun Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç.Dr. Mehmet Akif Şen ve “Mutfak Kültürü- Yeşil Yemekler” başlığıyla da Ekoturizm Bilimi Uzmanı Zekeriya Karakayalı tarafından katılımcılara 15’er dakikalık tanıtım ve bilgilendirmede bulunuldu.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)