Genel Güncel

Giresun Kümbet’te usulsüz toplamalara karşı Giresun Valiliği’ne suç duyurusu

Hayvan hakları savunucuları, Giresun Dereli’de sokakta yaşayan köpekleri İl Özel İdaresi’ne ait bir araçla toplayan ve veteriner hekim olmaksızın uyuşturarak gerekli sağlık önlemlerini almayan Giresun Valiliği’ne ve Giresun İl Özel İdaresi’ne suç duyurusunda bulunmak için harekete geçti.

Giresun Kümbet’te usulsüz toplamalara karşı Giresun Valiliği’ne suç duyurusu

Hayvan hakları savunucuları, Giresun Dereli’de sokakta yaşayan köpekleri İl Özel İdaresi’ne ait bir araçla toplayan ve veteriner hekim olmaksızın uyuşturarak gerekli sağlık önlemlerini almayan Giresun Valiliği’ne ve Giresun İl Özel İdaresi’ne suç duyurusunda bulunmak için harekete geçti. Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi, Haykonfed Karadeniz Bölge Temsilciliği ve hayvan hakları savunucuları, Dereli  Tarım İlçe Müdürlüğü’ne suç duyurusunu teslim edecek ve başta valilik olmak üzere suçu işleyen personel hakkında soruşturma başlatılmasını, ilgililer hakkında cezai işlem yapılmasını isteyecek.

26 Mart 2024, Giresun/İstanbul – Giresun Valiliği’ne ait İl Özel İdaresi aracının Dereli ilçesi Kümbet Köyü’ndeki köpekleri 24 Mart Pazar akşamı usulsüz ve kanuna aykırı şekilde toplaması, hayvan hakları savunucularını harekete geçirdi. Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi ve Haykonfed Karadeniz Bölge Temsilciliği, bölgedeki kanunsuz ve etik dışı toplamalara tanıklık eden gönüllüler ile birlikte ilgili şahıs ve kurumlar hakkında suç duyurusunda bulunacak.

Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi’nin sosyal medyada paylaştığı duyuruda; altı köpeğin yetkisiz bir İl Özel İdaresi personeli tarafından uyuşturulduğu, aralarından iki köpeğin maddenin etkisinden çıktığı için henüz tamamıyla ayılmamışken alana geri bırakıldığı ve kalan dört köpeğin de zarar görecek şekilde hayati risk taşıyan koşullarda Giresun Belediyesi Hayvan Barınağı’na götürüldüğü aktarıldı. Aynı zamanda “Köpekler Giresun Belediyesi Hayvan Barınağı’na götürüldüğü için suça barınak çalışanları da ortak olmuştur,” ibaresi de yer aldı.

Usulsüz toplama kamera kaydı ve tanıklıklarla sabit.

Köpeklerin hukuka aykırı şekilde toplanması ve taşınması, alanda düzenli besleme yapan gönüllülerin ve olay akşamı gönüllülerin bildirimini alan Jandarma Komutanlığı’nın tanıklığında şu şekilde gerçekleşti:

24 Mart Pazar günü akşam saatlerinde Dereli Kümbet Köyü’nde sokakta yaşayan köpekleri düzenli olarak besleyen gönüllüler besleme dönüşünde yerde, karlı zeminde hareketsiz yatan ve solunum güçlüğü yaşayan köpekler olduğunu fark etti.     ●

Olay yerindeki Giresun Valiliği İl Özel İdaresi’ne ait araçta bulunan valilik personeli, hasta oldukları gerekçesiyle köpekleri topladığını beyan etti. Ancak gönüllülerin delil niteliğinde çektiği video kaydında, şahsın kanuna aykırı şekilde köpekleri uyuşturup kamyonete koyduğu ve köpeklerin sağlıklı olduğu görülüyor.     ●

Olay sırasında çekilen videoda ayrıca, uyuz ilaçları da dahil olmak üzere tüm sağlık taramalarının uzun süredir gönüllüler tarafından yapıldığı ve valilik personelinin elinde köpeklere dair herhangi bir saldırganlık şikayeti ya da ısırılma raporu olmadığı da anlaşılıyor.     ●

Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi: “Valilik suç işliyor”

Sahadaki gönüllüler ve Haykonfed ile koordineli olarak suç duyurusunu hazırlayan Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi, sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada, Giresun Valiliği ve personeli tarafından işlenen suça dair ayrıntıları şu şekilde aktardı:

“Hayvanların uzman veteriner hekim olmadan narkotik madde ile bayıltılması, baygın olarak karlı ve buzlu zeminde bekletilmesi, Giresun Valiliği İl Özel İdaresi’nin demir kamyonet kasasının sert zeminine birer eşyaymışcasına üst üste atılması halihazırda solunum güçlüğü yaşayan köpekler için hayati risk oluşturan suçlar. Ayrıca her bir köpeğin ayrı bölmelerde, kapalı ve güvenli alanda taşınması gerekirken, üstü açık bir kamyonette toplu halde nakledilen yarı baygın köpekler, bu süreçte soğuğa maruz kaldıkları gibi, bazılarının araç hareket halindeyken uyanması sebebiyle araçtan düşme ve ölmelerine de zemin oluşturarak ayrı bir suç işlendi. Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi olarak bu hak ihlalinde tüm suçlular cezalandırılıncaya kadar hukuki sürecin takipçisi olacak, gönüllüler ve hak savunucularıyla dayanışmamızı büyüterek bir daha bu ihlallerin yaşanmaması için Türkiye çapında mücadele edeceğiz.”

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 6. maddesi; “Sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların en hızlı şekilde yerel yönetimlerce kurulan veya izin verilen hayvan bakımevlerine götürülmesi zorunludur. Bu hayvanların öncelikle söz konusu merkezlerde oluşturulacak müşahede yerlerinde tutulması sağlanır. Müşahede yerlerinde kısırlaştırılan, aşılanan ve rehabilite edilen hayvanların kaydedildikten sonra öncelikle alındıkları ortama bırakılmaları esastır,” hükmünü içermektedir. Aynı zamanda yasaya göre, eğitimi olmayan ekiplerin toplama yapması ve ekip başında veteriner hekim olmadan uyuşturucu iğnelerle toplama yapılması suç teşkil etmektedir.

Köpekler halen bakımevinde tutuluyor

Olayın hemen ardından köpeklerin takibini yapabilmek için 25 Mart’ta Giresun Belediyesi Hayvan Barınağı’na giden bölgedeki gönüllüler, bakımevindeki yetkililere köpeklerin sağlık durumlarını sordu ve köpekleri görmek istediklerini belirtti. Köpeklerden üçünün açık alanda tutulduğu, hayatta olduğu, ancak herhangi bir kısırlaştırma, aşılama ve küpeleme işlemi yapılmadığı anlaşıldı. Diğerinin ise kapalı bir bölmede tedaviye alındığı belirtilerek bakımevi personeli tarafından sadece köpeğin fotoğrafı paylaşıldı. Gönüllülerin köpeği görmesine izin verilmedi.

Hak savunucuları, başta Giresun Valiliği İl Özel İdaresi olmak üzere, kanuna aykırı bu toplamayı gerçekleştiren ve bu suça ortak olan tüm şahıs ve kurumlar hakkında suç duyurusunda bulunmak için, Giresun Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletmek üzere Dereli Tarım  İlçe Müdürlüğü’ne dilekçelerini sunacaklar. Aynı zamanda hukuka aykırı şekilde toplanan köpeklerin, 5199 sayılı kanunun 6. maddesi gereğince kısırlaştırılıp aşılandıktan sonra yaşadıkları yere geri bırakılması için sürecin takipçisi olacaklar.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL