Güncel Siyaset

“GİRESUN İLİNE BÖYLE BİR BÜTÇE BÜYÜKLÜĞÜ YAKIŞMIYOR”

Giresun İl Genel Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Mehmet Yılmaz, 720 milyon lira olarak belirlenen İl Özel İdaresi bütçesinin yetersiz olduğunu belirtti.

“GİRESUN İLİNE BÖYLE BİR BÜTÇE BÜYÜKLÜĞÜ YAKIŞMIYOR”

Yılmaz; “Bu meclisin son  performans ve bütçe planı görüşmelerinde, 2020-2024 yılları arasını kapsayan 5 yıllık Stratejik Planımızı son olarak konuşacağız yani konuşmak zorunda kalacağımızı hep  söylemiştik. Ayrıca CHP Grubu olarak, 4 yıl önce daha hazırlık aşamasında, Sivil Toplumun tüm bileşenlerinin katılacağı bir stratejik plan çalıştayı toplanmasını önermiştik. Kabul edilmedi ve bir oldu bitti ile hazırlandı bu stratejik plan.

2020 yılında 310 Milyon TL. Borç batağında olduğu ilan edilen İl Özel idaremizin, 2024 yılının ilk 3 ayında yani Mart /2024 ‘e kadar 720 Milyonluk bir bütçeyle nasıl bir performans göstereceğini hep birlikte göreceğiz. Bu bütçeden ne yeterli hizmet çıkar ne de yeterli yatırım. Ancak borç taksiti ödetir. Cari ödemeleri karşılar. O da tasarruf ve bütçe disiplini sağlanabilirse. Kısacası, bu 2024 performans programı ve buna bağlı 2024 bütçe planıyla, Giresun kalıcı sorunlarına asla çözüm bulamayacaktır. Çünkü bu bütçe önümüzdeki yerel seçim döneminde ağırlıkla kullanılacak bir seçim bütçesi olacaktır. Gelecek yılın ilk çeyreğinde bu bütçe sadece seçim rüşveti olarak yani tamamen makyaj olacak ve yılın yarısı bile olmadan hızla tüketilecektir.

2014 yılından beri  bir mirasyedi gibi  iğneden ipliğe kadar İl Özel İdaresinin neyi varsa sattınız ve hala satmaktasınız. Ama artık sona gelindi. 2024 bütçesine 150 Milyon TL olarak elde  kalan son birkaç arsanın satışını koymuşsunuz. CHP Grubu olarak karşı çıktığımız ve her defasında ret oyu verdiğimiz bu mirasyedi satışlar, İl Genel Meclisinin ve İl Özel İdaremizin  en büyük negatif performansıdır. Bu yerlerde satıldıktan sonra ne yapacaksınız? Gelecekte İl Özel İdaresi nasıl ayakta kalacaktır? Yani bundan sonra, daha neyi bulup satacaksınız? Son olarak İl Özel İdaremizin çok büyük kalıcı gelir sorunu vardır. Gelir kaynaklarının artırılıp çeşitlendirilmesi  ile ilgili önerilerimiz olacaktır.

1. En büyük gelirimiz biliyorsunuz,  Merkezi  idarenin  vergi gelirlerinden aldığımız paydır. Bu pay 2024 Bütçe Gelirlerini yarısından fazla yani 461 Milyon TL olarak öngörülmüştür. Ayrıca bu gelirimizin, İller Bankası ve diğer banka kredi borçlarına zaten ipotekli olduğunu da unutmamamız gerekir. Yerel yönetimlerin merkezi idare paylarının çarpanı daha önce 1 iken, yine AKP iktidarı döneminde, geçmişte  bu çarpan 0,5‘e indirilmişti. Gerçekten İl Özel İdarelerine  soluk aldırılacaksa, iktidar tarafından bu çarpan yeniden 1’e yani eski haline çıkarılmalıdır. Eğer iktidar gücünüz varsa, bunun için çaba gösterebilirsiniz. Yoksa daha yıllarca İl Özel İdareleri  borç ödemenin dışında bir çivi dahi çakamayacaktır.

2. Daha önce de içme suyu konusunda sizinle paylaştığımız SU KANAL, şimdi de çöp toplamayı da dahil ederek söylüyorum Su Kanal ve Temizlik İşleri  Müdürlüğü mutlaka İl Özel İdaresi  bünyemizde kurulmalıdır. Köylerimize sağlıklı içme suyu temini, bakım onarım, sanitasyon, klor cihazı  ve klorlama ile rutin numune alımı, mikrobiyolojik muayene ve uç noktalarda klor miktarı ölçümü yapılmalı. Tüm bu hizmetlerin karşılığında  hanelere su sayacı takılarak, makul bir fiyatlandırma ile fatura karşılığı  gelir temin edilmelidir. 3.Yeni bir gelir önerimiz de hızla artan elektrikli taşıtlar için Özel İdaremize ait şarj noktaları oluşturulmalıdır. İlçe Özel İdare Müdürlüklerimiz de araba şarj projemize dahil edilmelidir.

4.Güneş Enerjisi Santrali kurulması projemiz hızla tamamlanarak, bunun geliri de bütçemize bir an önce dahil edilmelidir. Öncelikle koskoca Giresun iline böyle bir bütçe büyüklüğü yakışmıyor.720 Milyonluk bir bütçeyi, 453.912 nüfusu,16 ilçesi ve 549 köyü olan Giresun’umuz asla hak etmiyor. 113.000 nüfuslu Giresun Belediyesinin 2024 bütçesinin 1 Milyar 750 Milyon TL olduğunu da hatırlatmak isterim.” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL