Güncel Yerel

Giresun İl Mera Komisyonu Otlatma Periyodunu Açıkladı

Giresun İl Mera Komisyonu 2022/8 nolu kararıyla, Giresun sınırları içerisinde bulunan mera, yaylak ve kışlaklarda  2022 yılı “Otlatma Mevsimi”ni 20 Mayıs – 10 Ekim tarihleri olarak belirlendiğini duyurdu.

Giresun İl Mera Komisyonu Otlatma Periyodunu Açıkladı

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada; “Otlatma Mevsimi; mera yem bitkilerinin otlatma olgunluğu evresine eriştikleri tarih ile otlatmaya son verilmesi gereken kışa giriş kritik periyodu arasındaki tarihi ifade etmektedir. Diğer bir deyişle; mera bitkilerinin zarar görmeden otlatılabilecekleri ve yeterli yem üretebilecekleri dönem olarak tanımlanabilir.  Bu mevsim dışında uygulanan bir otlatma ise, mera yem bitkileri için büyük ve hatta yok edici zararlara neden olmaktadır.

Mera alanlarının vejetasyonu yanında, erozyon, toprak, su ve öteki doğal kaynakların da korunması ve ancak bu koşullarda, maksimum miktarda hayvansal ürünler elde edilebilmesini sağlayacak şekilde, optimum düzeyde ve üstün nitelikte bir mera yemi elde edilmesi için tüm işlemlerin bilimsel ve teknik esaslara uygun olarak uygulanması zorunlu bulunmaktadır.

Mera yem bitkilerinin otlatmaya karşı duyarlı oldukları ve ağır otlatmadan zarar gördükleri evrelere “kritik periyodlar” denilmektedir. İlkbahar kritik periyodunda mera vejetasyonunda yer alan çok yıllık yem bitkileri, henüz fotosentez yapacak organlara sahip olmadıklarından sadece yedek besin maddelerini harcamak zorunda kalmaktadır. Başlangıçta yaprak yüzeyleri henüz çok küçük olan bu bitkiler fizyolojik bakımdan çok zayıf olduklarından, soğuğa, kurağa ve özellikle otlatmaya karşı duyarlıdırlar. Bu periyod içindeki ağır bir otlatma, pek çok mera yem bitkilerini yok edebilmektedir.

Giresun İl Mera Komisyonumuzun belirlemiş olduğu Otlatma Mevsimi başlangıç tarihi olan 20 Mayıs 2022 tarihinden önce hayvanların yaylalara çıkarılması; hayvanların yem ihtiyaçlarını karşılamayacağı gibi, erken otlatmadan dolayı mera ve yaylalardaki yem bitkilerini tamamen yok edilmesine sebep olacaktır.” denildi.

 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL