Köşe Yazısı

Fındık Üreticisinin Mağduriyeti Önlenmeli!

İYİ Haftalar… Bölgemizin en önemli geçim kaynaklarından biri fındık üretimidir. Bilindiği gibi de Türkiye, dünyanın en büyük fındık üreticisi durumundadır. Yaklaşık 500 bin aile doğrudan, 2 milyonun üzerinde de aile..

Fındık Üreticisinin Mağduriyeti Önlenmeli!

İYİ Haftalar…

Bölgemizin en önemli geçim kaynaklarından biri fındık üretimidir. Bilindiği gibi de Türkiye, dünyanın en büyük fındık üreticisi durumundadır. Yaklaşık 500 bin aile doğrudan, 2 milyonun üzerinde de aile dolaylı olarak fındık üretimi, hasat, işleme ve ticaret gibi işler kapsamında geçimini fındıktan sağlamaktadır. Üretim ve ihracat konusunda Türkiye, dünyada en büyük paya sahip ülke konumundadır. Bu konumuna rağmen, ne yazık ki bugüne ülke olarak ne bir fiyat konusunda belirleyici olabildik, ne de bir ulusal fındık politikası izleyebildik. 2020 yılında 25 TL’den fındık satan üretici, 2021 yılında 24 TL’den zararına fındık satmıştır. Bu nedenle, fındık üreticisinin geçen yılki zararı, bu yıl açıklanacak olan iyi bir fiyatla karşılanmalı ve telafi edilmelidir. Zaten üretim maliyetleri geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da çok yüksek bir şekilde artmıştır. Gübre 140 TL’den 600 TL’ye, İşçilik günlük 220 TL’den, 350 TL’ye, Dip sürgünü temizleme 250 TL’den 400 TL’ye, Ot biçme işlemi günlük 500 TL’den 1000 TL’ye Fındık toplama yevmiyesi 180 TL’den 350 TL’ye yükseldi.  Geçen sene fındık 3,30 dolardı. 1 kg fındıkla 14 kg gübre alınıyordu bu sene 14 kg gübre almak için fındığın 110 TL olması gerekmektedir. Bu sene fındık üreticilerine hak ettikleri fiyatı verilmeli ve mağduriyet önlenmeli. Fındık fiyatı bu sene için 3,5-4 dolar olmalı. Bu da şu demek en az 60-70 TL olmalıdır.

2020 yılının Temmuz ayında Muğla’da bir ormanlık alanda cesedi bulunan Pınar Gültekin’in katilinin cezası dün belli oldu. Katile önce ‘ağırlaştırılmış müebbet’ verildi. Sonra da mahkeme ‘haksız tahrik’ olduğuna karar vererek katilin cezasını 23 yıla indirdi. Bir genç diri diri yakılıyor, telefonu, sim kartı paramparça ediliyor. Üzerine beton dökülüyor vs. ve karşılığı 23 yıl öyle mi? Katile haksız tahrik indirimiyle ağırlaştırılmış müebbetten vazgeçilerek 23 yıl, işbirlikçi ailesine tüm delillere rağmen beraat kararı verildi. Bu caniye dün haksız tahrik uygulandı. Bu gibi kararlar kadın katillerini meşrulaştırıyor. Türkiye’de hukuk öldü.

Giresunspor’un bir an evvel transferlere başlaması gerekiyor. Yönetim 14-15 oyuncu transfer etmeyi düşünüyor. Kamp dönemine en az 7-8 oyuncunun transferinin yetiştirilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Pazarsuyu Spor Kulübümüz, Giresun 2.Amatör liginde ligi 3.sırada tamamladı. Genç oyuncularımızdan Necati Yıldırım ligde 9 gol atarak gol kralı oldu. Genç yeteneğimizi canı gönülden tebrik eder, başarılarının devamını dilerim. Giresunsporumuza ve Pazarsuyu Spor Kulübümüze Başarılar Dilerim.

 

SAYGILARIMLA

Hepinize SAĞLIKLI okumalar dilerim

SAVAŞ’ımın yokluğunun 4087’nci Günü

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL