Köşe Yazısı

FINDIK HASADI YAKLAŞIYOR

Fındıkta her yıl hasat zamanı yaklaşırken gözler rekolte tahmini ve taban fiyata çevriliyor. Geçtiğimiz yıllara bakacak olursak maliyetlerinin arttığını üstelik verimin düştüğünü görüyoruz. Fındık fiyatlarında en büyük beklenti olan rekolte..

FINDIK HASADI YAKLAŞIYOR

Fındıkta her yıl hasat zamanı yaklaşırken gözler rekolte tahmini ve taban fiyata çevriliyor. Geçtiğimiz yıllara bakacak olursak maliyetlerinin arttığını üstelik verimin düştüğünü görüyoruz. Fındık fiyatlarında en büyük beklenti olan rekolte ve taban fiyatın durumu üreticide beklentiye neden oluyor.

Rekolte geçen yıla oranla 47 bin ton daha düşük olacak

Üretici, sanayici açıklanacak rekolte tahminine ve serbest piyasada oluşacak fiyata odaklanmış durumda. Kulislerde konuşulan haberlere göre açıklanması beklenen rekolte tahmini 17 bin 931 ton ile geçen yılın yaklaşık 47 bin ton altında olduğu duyumunu aldım. Karadeniz Fındık ve Mamulleri ihracatçılar Birliği ve TÜİK’in de tahmin çalışmaları kapsamında bulunuyor. TÜİK’ in tahmini 30 bin ile bakanlığa yakın olsa da ihracatçılar yaklaşık 90 bin ton fazlasıyla 810 bin ton civarında bir üretim bekliyor.

Üretici maliyetlerin altından kalkamıyor

Rekoltedeki düşüş ile birlikte bu yıl işçilik, gübre ve ilaç başta olmak üzere girdi maliyetlerinin altından üretici nasıl kalkacağını bilemiyor. Açıklanacak taban fiyat yüksek olmazsa üreticinin tüm emekleri boşuna gidecek. Ziraat odaları tarafından yapılan çalışmaya göre 1 kg fındığın ortalama üretim maliyeti 71 liranın üzerinde. Bu tutar Doğu Karadeniz de daha da yükseliyor. Bu aşamada gözler açıklanacak taban fiyat ve Toprak Mahsulleri Ofisi’nin izleyeceği politikaya çevriliyor.

Üretici geçen yıl 54 TL fiyat açıklanan fındığını 43 TL’ye zor sattı

Geçen yıl TMO’nun açıkladığı kilo başına 52-54 TL taban fiyata rağmen serbest piyasada fiyatlar uzun süre 43 TL bandında seyretmişti, tepkiler üzerine yapılan müdahalelerle 48-56 TL arasında seyretmeye başlamıştı. Fiyat ancak sezon sonuna doğru 60 TL’ye çıkmıştı. Borçla harçla fındığını piyasaya çıkaran üreticiler 43 TL’den fındığını tüccara satmak zorunda kaldı.

Fiyatları düşük tutmak için rekolte düşük açıklanıyor

Rekolte Fındık fiyatlarında taban fiyatı belirleyen en büyük etken. Üretici fındık taban fiyatlarının rekolteden bağımsız açıklanmasını istiyor. Ayrıca taban fiyatın fındık pazara inmeden önce açıklanması da çok önemli. Son bir yılda üreticinin girdi maliyetlerinin en az 3 kat arttığını herkes bildiği halde Fındık üzerine oynanan oyunlar bir türlü bitmiyor. Geçen yıl 750 lira olan bahçe temizleme bu yıl 2 bin liraya, 300 lira olan toplama yevmiyesi de 700 liraya yükselmiş durumda.

Afetler rekolteyi de verimi de düşürdü

Artan maliyetler yanında üreticinin yüksek fiyat beklentisinin bir başka nedeni de son dönemde önemli üretim bölgelerinde yaşanan doğal afetler oldu. Üreticiye göre afetlerden önce yapılan rekolte tahmin çalışmalarının ürünün fiyat değerlendirilmesinde sağlıklı bir sonuç vermesini beklemek doğru olmayacaktır.

Fındık fiyatı 4 doların altında olmamalıdır

Üreticinin taban fiyat beklentisi 3,5-4 dolar civarında bir rakamdır. Son yıllarda taban fiyatın bu seviyelerde açıklandığını görüyoruz. Bu fiyatın altında rakamlar üreticinin ürününü yok saymak anlamına geliyor. Gelin Fındık üzerine oynanan oyunlara bir son verelim. Dünya fındığının yüzde 65’ini üreten Fındık üreticisine ve milli ürünümüze sahip çıkalım. Yoksa bu zihniyetle devam edildiğinde ne üretici kalır ne de fındık kalır.
Sağlıcakla…

Damga gazetesinden alıntıdır.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL