Siyaset

“Fındığı Ucuza Alma Yarışı Yapılıyor”

Emek Partisi Giresun İl Temsilcisi Halit Keskin, Ferrero’nun tüccar ve manavlardan fındığı 49TL’ye alacağını açıklamasıyla başlayan tartışmaların yanlış yapıldığını belirterek, iktidarın ve tüm tarım ve gıda tekellerinin sorumluluğu göz ardı ediliyor, dedi.

“Fındığı Ucuza Alma Yarışı Yapılıyor”

Emek Partisi Giresun Temsilcisi Halit Keskin yaptığı açıklamada, “TMO, 53TL fiyat açıklasa da fındık, serbest piyasada 43-44 TL olarak işlem görürken Ferrero’nun tüccar ve manavdan fındığı 49TL’den alacağını açıklaması; diğer fındık alıcılarının ve TZOB Genel Başkanı Bayraktar’ın tepkisinin üreticilerin sorununu çözmüyor. Gerçekler başka. Bu tutum ülke fındık politikasını ve fiyatını belirleme konusunda Ferrero tekelini adres gösterme anlamına gelmektedir.” diyerek tepki gösterdi.
Tartışmaların üreticilere yararı olmadığını belirten Keskin, “Tartışmalarda TMO’nun verdiği 53 TL’yi aşma konusu yok. Daha aşağı bir fi-yatla nasıl alınacağının hesabı yapılıyor. Serbest piyasada fındık 43-44 TL’ye satılırken belki 45-46 TL’ye çıkacak. 2 TL’lik artış küçük ve orta boy şirketleri etkiler ancak 49 TL Ferrero’yu etkilemez. Ferrero’nun amacı bu yıl diğer alıcıları iflas ettirip gelecek yıllarda tek belirleyen olarak kalmayı planlamak. Bu yıl karından yapacağı zararı gelecek yıllarda fazlasıyla geri alacaktır. Dün, süpermarketler bakkalları yok etmişti; bugün de dev tarım ve gıda tekeli olan FERRERO da, fındık kırma fabrika sahiplerini yok etmek istiyor. Davul zurnayla yabancı sermayeyi davet ederseniz bankalardan tekstile, otomobilden ilaca kadar her şey yabancı sermayenin eline geçtiyse tarım alanında da aynı süreç yaşanıyor. Kapitalist soygun düzeni böyle işliyor. Bu nedenle şirketler ve tekeller üreticinin ürününün gerçek değerini tartışmıyor.” dedi.
Ülkeyi AKP yönettiğine göre tek sorumlu da AKP iktidardır diyen Keskin, “Yıllardır çıkarılan tarım yasalarıyla FERRERO ve diğer tekellerin piyasaya egemen olmasını sağlayan iktidara kimse söz etmiyor. TMO’nun tavan fiyatı olarak açıkladığı 52TL’den memnuniyetini dile getirenler şimdi hop kalkıp hop oturuyorlar. TMO’nun yeterli fındık almadığını ilkokul öğrencisi de biliyor. Piyasayı şirketlere ve tekellere bırakan iktidar değil mi? Piyasada daha güçlü olan kazanmıyor mu? Alıcılar tartışıyor ancak yine üreticiler dahil edilmiyor.
Sonuçta fındık üreticilerini mağdur edenler, iktidar ve tüm fındık alıcıları. Bu gerçeği gizlemek için şirketler birbirini suçlayarak kendilerini aklayamazlar.” dedi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL