Ekonomi Genel Güncel

“Esnafı ve Vatandaşı Mağdur Edenlere Karşı Acımasız Tedbirler Hayata Geçirilmelidir”

Başkan Kara; “İktidarı ile muhalefeti ile bu süreci çok iyi analiz edip ülkemizin bu çirkin oyunlardan kurtulmasını sağlamanın yanında hükümetin de kendi eksik ve noksan yanlarını görüp ekonomiye çeki düzen verecek kararları en seri almasını sağlayacak sağduyuyu göstermesini bekliyoruz.” dedi.

“Esnafı ve Vatandaşı Mağdur Edenlere Karşı Acımasız Tedbirler Hayata Geçirilmelidir”

Giresun Esnaf ve Sanatkârları Odalar Birliği Başkanı Ali KARA, pandemi süreci ile başlayan döviz kurundaki önlenemeyen artışların ker kesim için zorlu bir süreç olduğuna değinerek; “bu süreçte devletin birinci görevi vatandaşı rahatlatacak tedbirleri güven verecek şekilde almalı, esnaf ve sanatkârlarımız ve vatandaşı mağdur edenlere karşı acımasız tedbirler hayata geçirilmelidir.” dedi.
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Başkan KARA; “Kriz sosyal bilimciler tarafından çoğu kez birden bire meydana gelen kötü gidiş yönünde ki gelişme veya bunalım gibi kelimelerle eş anlamlı kullanılmaktadır.
Son yıllarda özellikle 1990lardan itibaren Dünyada birçok finansal krizler yaşanmış olup, bunlardan başlıcaları 1994 Meksika krizi, 1997 Güneydoğu Asya Krizi, 1998 Rusya Krizi, 1999 Brezilya Krizi, 2000-2001 Türkiye ve Arjantin krizi gibi toplumu ekonomik olarak sarsan krizler olarak yaşadık. Ancak son iki yıldır Dünya ve Ülkemizde yaşanan Covid 19 salgınının yarattığı kriz daha atlatılmadan tüm kesimleri kasıp kavuran dövizde yaşanan inanılmaz dalgalanmaların karşısında bütün halkta büyük bir kaygı ve belirsizlik hakim olmaya başlaması daha da endişe verici boyutlara ulaşmak üzeredir.
Ekonomide normal gidişatlar da Dünyada örneği çok nadir görülebilen üç dört ayda dövize %100 e varan artışlar Türkiye gibi temeli sağlam ülkelerde izah edilir bir durum olarak ön görülmemektedir. Dolardaki bu oyun özellikle ülke sınırlarımızın ateş çemberinde olduğu bu süreçlerde ABD ve Avrupa Birliğinin kötü ve düşmanca niyetlerini bilmeyenimiz kalmadığını düşünüyoruz ve ABD başkanı Türkiye’nin iç işlerine doğrudan müdahale niteliğindeki art niyetli ve düşmanca açıklamalar ve Türk ekonomisini hedef alan beyanları üst üste değerlendirdiğimizde dövizdeki bu durdurulamaz artışın ana sebebini belli etmektedir.
ABD ve AB dayanakları olduğu çok açık olarak görülmekle birlikte pandemi süreci ile başlayan bu döviz kurundaki önlenemeyen artışla tırmanan ekonomik bunalım her kesim için zor bir süreç başlatmış, her yeni güne yeni zamlarla uyanan vatandaşlar marketlere ve alışverişe gittiği yerlerde bir etiketlere birde cebindeki paraya baka kalıyor. Bununla birlikte stokçuluk ve fırsatçılıkta gündemin en önündeki sorun olarak karşımızda duruyor. Bu süreçte devletin birinci görevi vatandaşı rahatlatacak tedbirleri güven verecek şekilde almalı, esnaf ve sanatkârlarımız ve vatandaşı mağdur edenlere karşı acımasız tedbirler hayata geçirilmelidir. Kötü ekonomik koşullardan her kesim çok olumsuz etkilenmekte kendi içimizde ekonomimize zarar veren ve enflasyondaki yükselişe doğrudan etki eden fırsatçılara karşı esnaf ve vatandaşlar el ele vererek bu olumsuz gidişattan kurtulabilmek için elimizden geleni yapmalıyız. Bu süreçte rafların boşalması, stokçuluğun artması vatandaşları olduğu kadar esnafı da mağdur etmektedir. Hiç kimsenin ürün artışlarında meydana gelen zamlardan dolayı esnafı sorumlu tutması asla kabul edilemez. Kur bahanesi ile aşırı zam yapan ve stokçuluk yapanlara karşı Devletimizin yanında vatandaşlarımızla işbirliği yaparak fahiş fiyatla mal satan ve stokçuluk yapanları ilgililere bildirerek bunların Bakanlıklar yolu ile teşhir edilmesini sağlamalıyız. İktidarı ile muhalefeti ile bu süreci çok iyi analiz edip ülkemizin bu çirkin oyunlardan kurtulmasını sağlamanın yanında hükümetin de kendi eksik ve noksan yanlarını görüp ekonomiye çeki düzen verecek kararları en seri almasını sağlayacak sağduyuyu göstermesini bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL