Siyaset Yerel

EMEP; “Fındık Fiyatını Düşürmek İçin Yeniden Senaryo Yazılıyor ”

Emek Partisi Giresun İl Temsilcisi Halit Keskin, 2022-2023 sezonunun fındık fiyatının düşük açıklanabilmesi için fiyatların düşürülmek istediğine dikkat çekerek, “Her yıl aynı senaryo yazılıyor. Yeni sezon için fındık fiyatı baskılanıyor.” dedi.

EMEP; “Fındık Fiyatını Düşürmek İçin Yeniden Senaryo Yazılıyor ”

Ziraat Odalarından yapılan fındık fiyatının “50TL’den aşağı olmamalı” açıklamasının yanlış bulduklarını belirten Keskin, “Her yıl sezon biterken fındık fiyatını düşürüyorlar. TMO’nun da sezon sonu yaklaşırken fındık satmasının yeni sezonun fiyatının oluşmasına yönelik politika olduğunu biliyoruz. Bunun yanında Ziraat Odası’nın 50 TL’yi yeterli görmesi eklenince fındık tekellerinin ekmeğine yağ sürülmüş oluyor. Yabancı-yerli tarım ve gıda şirketleri yeni sezonun fiyatını düşük tutmak için fiyatları düşürme seferberliğine girdiği süreçte Ziraat Odası’nın açıklaması, TMO’nun fındık satmasını başka türlü yorumlama olanağı yok.” dedi.
“Hep Aynı Oyun”
Fındık politikalarının tarım ve gıda şirketleri lehine geliştirildiğini vurgulayan Keskin, “Her yıl sezon biterken fındık fiyatları düşürüldü; yeni sezon da bu fiyatla başlatılmak istendi. Hükümet de bunu resmileştirerek maliyet fiyatını fındık alım fiyatı olarak açıklıyor. Şimdi de hep birlikte üreticiyi 50 TL’ye ikna etmeye çalışıyorlar. Bu oyun bozulmalı. Gübreden ilaca; tarım işçiliğinde taşımaya kadar her alanda yüzde 300’den fazla fiyat artışı yaşandı. Yetmedi, gıda ve diğer tüketim ürünlerine yapılan zamlar üretici köylüyü nefes alamaz hale getirdi. 2021-2022 sezonu için fındık fiyatı 26.5 TL olarak açıklandı. Oysa bu fiyat 1 kg. fındığın maliyetiydi. Şimdi de 1 kg. fındığın maliyeti bile olmayan 50TL’ye razı etmek istiyorlar. Üreticiler bu oyuna gelmeyecek. Geçen yıl, 26.5 TL ile Eylül ayında 3 litre mazot; 12.5 kg. azotlu gübre alıyordu. Şimdiki durumu iyi incelemek gerekir. Ayrıca önümüzdeki dönemde enflasyon ne olacak bilinmiyor.” dedi.
“Üretici Taraf Olmalı”
Fındık fiyatının maliyet, enflasyon, kar oranı ve yaşam standartları dikkate alınarak yapılması gerektiğini belirten Keskin, “Her ürünün fiyatını belirlerken maliyet hesabı yapılır. Ancak fındık üreticilerinin bahçelerinde kendilerinin harcadığı emeği maliyet hesabına katmıyorlar. Yani üretici köylüleri tarım ve gıda şirketlerinin işçisi gibi görüyorlar. AKP Milletvekili Gündoğdu’nun açıklamasından da anlaşılacağı gibi fiyat konusunda üretici temsilcilerini hesaba katmıyorlar. Fiyatı belirleyenler, tarım-gıda şirketleri ve onların adına fiyat açıklayan hükümet. Bu kabul edilemez. Öncelikle fındık fiyatını belirlemek için komisyon oluşturulmalı ve bu komisyonda üretici temsilcileri de yer almalıdır. Alıcıların belirlediği fındık fiyatından üretici her zaman olduğu gibi yine zararlı çıkar. Üreticiler bu oyunu bozmalı, sesini yükseltmelidir. Emek Partisi olarak üretici örgütlerinin yapacakları maliyet hesabı üzerinden isteyecekleri fiyatın dikkate alınması için mücadelemiz sürecek. Ancak yeniden vurgulamak gerekir ki, çözüm; demokratik halk iktidarında sağlanacaktır.” dedi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL