Siyaset

EMEP: “Emperyalist Devletler Mazlum Halklar Üzerinden Ellerini Çekmelidir”

Emek Partisi Ukrayna savaşının emperyalistler arası pazar kavgası olduğunu belirterek, savaşa karşı mücadeleyi yükseltme çağrısı yaptı.

EMEP: “Emperyalist Devletler Mazlum Halklar Üzerinden Ellerini Çekmelidir”

Emek Partisi Giresun Temsilcisi Halit Keskin, “Birkaç aydır Avrupa’nın gündeminde bir Ukrayna gerginliği sorunu var. Söz konusu gerginlik, henüz Avrupa halklarını derinden etkilemiş ve gündemlerine oturmuş olmaktan çok egemen burjuvazinin sorunu durumunda. Savaş emperyalistlerin pazar kavgasıdır. Halkların çıkarına değil. Savaşın durdurulması için mücadelemizi yükselteceğiz.” dedi.

Keskin açıklamasında, “Gerginlik; ABD ve AB’nin desteğindeki “Meydan Darbesi” ile Ukrayna yüzünü batıya dönerken, Rusya’nın yanıtının ülkenin doğusunda ilan edilen iki bağımsız “cumhuriyeti” (Luganks ve Donetsx) destekleyip Kırım’ı ilhak etmesiyle başladı. Özellikle ABD’nin teşvikiyle Ukrayna’nın NATO üyeliği ve topraklarına uzun menzilli füzeler yerleştirilmesi konu olduğundaysa, Rusya, bunun “kırmızı çizgileri” olduğunu açıkladı.

Sorunda, hem Ukrayna hem de Rusya’nın sınıra çok sayıda asker yığmasıyla sıcak bir savaş çıkma olasılığının tartışıldığı günlere gelindi. Geçen gün ise sorun yeni bir boyuta taşındı. Rusya Luganks ve Donetsx Halk Cumhuriyetlerini tanıdığını açıkladı ve güya onları korumak için topraklarına askerlerini soktu. Şimdi de savaş başlatıldı. Rusya ve ABD başta olmak üzere AB ülkeleri, İngiltere, Çin gibi emperyalist devletler enerji ve silah tekelleri çıkarına kışkırtılan savaştan halklar zarar görmektedir.” dedi.

 Mücadeleyi yükselteceğiz

Keskin, başta Karadeniz halklarının savaş karşıtı mücadeleyi yükseltmeleri çağrısı yaparak, “Ukrayna sorununa müdahil taraflardan hiçbirinin halkların lehine politikalar izlemedikleri kesin. Herhangi bir gerekçeyle taraflardan hiçbiri desteklenemez. Soruna taraf emperyalist ülke halklarının, egemenlerinin izledikleri Ukrayna politikasından en küçük bir çıkarları olmadığı gibi, her halk, -silahlanma harcamalarının olumsuz etkilediği- yükselen enflasyon, düşen ücretler, kötüleşmekte olan çalışma ve yaşam koşullarıyla yükselişte olan faşizm eğiliminin mağdurları durumunda. Bütün ülkelerin işçi sınıfı ve halklarına düşen, Ukrayna’dan ibaret olmayan emperyalist yeniden paylaşım kavgası ve buna yönelik silah şakırtılarının son bulmasının yanında iş, ekmek ve siyasal demokrasi talepleriyle sosyalizm için güçlerini ve mücadelelerini birleştirmektir. Savaş harcamalarına son! NATO türü askeri paktlar dağıtılsın ve bütün ülkelerdeki yabancı askeri birlikler çekilsin! Yaşasın iş, ekmek, demokrasi, barış ve sosyalizm mücadelesi!” dedi

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL