Güncel

DOĞU KARADENİZ’DE 6 DEREYE SEL TIRMIĞI İNŞA ETMEK İÇİN İMZALAR ATILDI

DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, ülkemizde ilk kez pilot il seçilen Rize, Trabzon ve Giresun’da sel tırmıklarının hayata geçirileceğini belirtti.

DOĞU KARADENİZ’DE 6 DEREYE SEL TIRMIĞI İNŞA ETMEK İÇİN İMZALAR ATILDI

Ülkemizde ilk kez Doğu Karadeniz’de inşa edilecek olan 6 adet sel tırmığı projesinin yapım sözleşmesini imzaladıklarını belirten DSİ Genel Müdürü Yıldız; “Bilindiği üzere Doğu Karadeniz ülkemizin en çok yağış alan bölgesi. Ani yağan sağanak yağışlarda yukarı havzalardan gelen kütük ve odunsu materyaller, mansapta yer alan köprüleri zaman zaman tıkamakta ve taşkınlara yol açmakta. Yaşanan bu durumun önüne geçmek amacıyla, ülkemizde ilk kez pilot il seçilen Rize, Trabzon ve Giresun’da sel tırmıklarını hayata geçiyoruz” dedi.

Genel Müdür Yıldız şöyle devam etti; “Doğu ve Batı Karadeniz’de son yıllarda yaşanan taşkınlarda yoğun odunsu materyal taşınımı olduğunu gözlemledik ve şüphesiz ki bu taşkın hasarlarını da artırmaktadır. DSİ mansap ıslah çalışmalarına entegre olarak yukarı havza çalışmaları kapsamında rüsubat kontrolü için çok sayıda tersip bendi inşa etmiştir. Bu yapılanlara ilave olarak ‘geçirgen tersip bendi’ olarak nitelendirilebilecek ‘sel tırmığı’ olarak adlandırdığımız yapıları geliştirdik. İlk etapta Doğu Karadeniz’de 6 adet sel tırmığı inşa edeceğiz. Rize Çayeli Büyükdere, Güneysu Ballıdere ile Potamya Deresi, Hemşin Deresi, Trabzon Maçka Değirmendere ve Giresun Karabörk Görele Deresinde bu tırmıkları hayata geçirip, taşkın zararlarını minimize etmeyi hedeflemekteyiz. Sel tırmıklarını tamamladığımızda, elde edeceğimiz sonuçlara göre bu tırmıkları yaygınlaştırmayı düşünüyoruz.”

DSİ yatırımlarının kaynağını teşkil eden su, yaşamsal öneminin yanında tüm üretim süreçlerinin ana girdilerinden birini oluşturuyor. Ulaştığı her alanda adeta zincirleme bir reaksiyona sebep olan su, hem sektörel hem de sektörler arası hareketliliği tetikliyor. Suyun tarım ve sanayide yarattığı güçlü etki, geniş iş sahalarının doğmasına da vesile oluyor.

Tarım, enerji, hizmet ve çevre sektörlerinde faaliyetlerini yürütmekte olan Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü; inşa ettiği dev barajlarda depoladığı suyu başta içme, kullanma ve sanayi suyu üretimine yönelik tesisler olmak üzere; hidroelektrik enerji üretimi, tarımsal sulama, atık su arıtımı, taşkın kontrolü gibi çok geniş bir yelpazede mühendislik yapıları vasıtasıyla milletimizin hizmetine sunuyor.

Bu bağlamda ülkemizde 1954 yılından bu yana toprak ve su kaynaklarını geliştirmekle mesul olan DSİ, aralarında dünyada ilk kez uygulanan projelerin, en yüksek ve büyük barajların, en uzun sulama kanallarının ve içme suyu maksatlı tünellerin bulunduğu sayısız tesisi tamamlayarak milletimizin istifadesine sunmuş ve sunmaya da devam etmektedir.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL