TBMM Başkanlık Divanı Üyesi CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Elektrik Üretim AŞ’nin kimlere elektrik sattığını ve Giresun’da borcundan dolayı elektriği kesilen aboneleri TBMM gündemine taşıdı.
Türkiye’deki elektrik üretiminin büyük bir kısmını karşılayan ve ürettiği elektriği özel şirketlere 32 kuruşa satan Elektrik Üretim AŞ; Türkiye’nin genel enerji ve ekonomi politikasına uygun bir şekilde elektrik üretim faaliyetlerinde bulunan kamu kuruluşu niteliğinde bir şirkettir.
CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, “devletten 32 kuruşa ucuz elektrik alan ve aldığı elektriği 137 kuruşa vatandaşa satan özel dağıtım şirketlerinin yaptığı tek iş, vatandaşa hizmet götürmek yerine borcunu ödeyemeyen abonenin elektriğini kesmek ve karşılığında da açma-kapama bedeli üzerinden milyonlarca lira kazanmaktır” çıkışını yaptı.
“Borçlu Abonenin Elektriğini Kesmek İnsancıl Değildir”
Soru önergesinde Elektrik Üretim AŞ’ne ait Termik ve Hidroelektrik Santrallerin 2021 yılı içinde kaç kWh üretim yaptığını, bu üretimin ne kadarı hangi dağıtım şirketlerine sattığının cevabını arayan CHP’li Tığlı, “abonenin elektrik borcu tahsil etmek için abonenin elektriğini kesmek, üstüne bir de neredeyse fatura bedelinin yarısı kadar açma / kapama bedeli eklemek insancıl değildir. Borçların tahsilat yönteminin daha insancıl, daha demokratik ve daha ekonomik bir sistem ile tahsil edilmesi gerektiğini ve kişi haklarına, sosyal ve ekonomik haklar ve ödevlere, özel yaşamın gizliliğine, haberleşme özgürlüğüne ve konut dokunulmazlığı haklarının göz önüne alınarak yapılması gerektiğini” ifade etti.
“Kaç Paralık Borç İçin Elektrik Kesiyorsunuz?”
CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı “Giresun’da elektrik borcunu ödeyemeyen kaç abonenin olduğunu, kaçının elektriğinin kesildiğini ve fatura bedellerinden kaçının 150 liraya kadar, kaçının 150 – 300 lira arasında, mesela kaçının 300 – 450 lira arasında ve kaçının borcunun 450 liradan fazla olduğunu, kısacası kaç paralık borç için elektriklerin kesildiğini” sordu.
TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Necati Tığlı’nın Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e yönelttiği sorular şunlar:
Elektrik Üretim AŞ’ne ait Termik Santraller 2021 yılı içinde kaç kWh üretim yapmıştır? Elektrik Üretim AŞ üretilen elektriğin ne kadarını özel şirketlere satmıştır? En çok satış yaptığı ilk 5 şirket hangileridir? Bu şirketlere verilen teşvikleri niteliği ve sağlanan KDV muafiyetleri ne kadar olmuştur?
Elektrik Üretim AŞ’ne ait Hidroelektrik Santrallerin 2021 yılı içinde kaç kWh üretim yapmıştır? Elektrik Üretim AŞ üretilen elektriğin ne kadarını özel şirketlere satmıştır? En çok satış yaptığı ilk 5 şirket hangileridir? Bu şirketlere verilen teşvikleri niteliği ve sağlanan KDV muafiyetleri ne kadar olmuştur?
Devletten 1 kWh’lık elektriği 32 kuruşa alan ve aynı 1 kWH’lık elektriği tüketiciye 137 kuruşa satan özel şirketlerin borcunu ödeyemeyen aboneler hakkında tüm inisiyatifi ellerinde bulundurmaları kamu yararına olan bir uygulama mıdır? Eğer öyle ise bu uygulamalarda nasıl bir kamu yararı gözetilmiştir?
Elektrik dağıtım şirketlerinin borcunu 15-20 gün geç ödeyen abonelerin hemen elektriklerini kesmesi, Anayasa’da güvence altına alınmış olan “kişi haklarına”, “sosyal ve ekonomik haklar ve ödevlere”, “özel yaşamın gizliliğine”, “haberleşme özgürlüğüne” ve “konut dokunulmazlığı” ilkelerine aykırı değil midir?
Dağıtım şirketlerinin borcunu ödeyemeyen abonelerin elektriklerini bu kadar kısa sürede kesmesinde ki amaç acaba açma kapama ücretini faturalara yansıtmak istemesi olabilir mi?
Elektrik borcu olanların borçlarının tahsil edilmesinde ki yöntem elektriklerinin kesilmesi midir? Yoksa elektriklerinin kesilmesi yerine daha insancıl, daha demokratik ve daha ekonomik bir sistemin uygulanması mıdır?
1 Ocak ile 31 Aralık 2021 tarihleri arasında Giresun’da elektrik borcunu ödeyemeyen kaç abonenin elektriği kesilmiştir? Bu hanelerden kaçının borcu 1 – 150 TL arası, kaçının borcu 150 – 300 TL arası, kaçının borcu 300 – 450 TL arası ve kaçının borcu 450 TL ve üzeridir?
1 Ocak 2022 tarihinden önergenin cevaplandığı tarihe kadar Giresun’da borcunu ödeyemeyen kaç hanenin elektriği kesilmiştir? Bu hanelerden kaçının borcu 1 – 250 TL arası, kaçının borcu 250 – 500 TL arası ve kaçının borcu 500 TL ve üzeridir?
Artan enflasyon, gelir dağılımındaki adaletsizlik, zorlu hayat şartları ve hatalı enerji politikalarına rağmen dişinden tırnağından arttırma çabasına girerek faturasını ödemek isteyen, ancak ödeyemeyen ve elektriği kesilen abonelerimizin faturalarını ödeyebilmeleri için herhangi bir çalışmanız olacak mı? Yoksa enerji dağıtım şirketlerinin uyguladığı şartlar devam mı edecektir?
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)