Güncel Siyaset

CHP’li Tığlı; “AKP Fındığı ve Üreticiyi Bir Firmaya Bıraktığını İtiraf Ediyor”

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Giresun Milletvekili Necati Tığlı; “Fındık üreticisinin emeğinin çalınmasına AKP göz yumuyor, Rekabet Kurumunu göreve davet etmenin tek amacı; göz boyamak ve ihaneti gizlemektir.” dedi.

CHP’li Tığlı; “AKP Fındığı ve Üreticiyi Bir Firmaya Bıraktığını İtiraf Ediyor”

Milletvekili Tığlı; “Aynı Rekabet Kurumu, bu teşebbüslerin fındık alım fiyatlarını belirlediği iddialarına yönelik soruşturma yürütülmesine mâni olmadı mı? Kurul 08.01.2018 tarihli raporuyla Ferrero’nun fındık alımında maruz kaldığı risklerin azalacağı, fındığın doğrudan kırıcı ve manavlardan alarak kendisi ile çiftçiler arasındaki aracı sayısını azaltacağı, Türkiye’de fındık üretimi alanında diğer ülkelere göre düşük olan verimliliğin artacağı gerekçesiyle Oltan Gıda’yı satın almasına izin vermişti.” dedi.

Milletvekili Tığlı; “Rekabet Kurulu geçmiş yıllarda, fındık piyasasında fiyatı birkaç alıcı şirket belirliyor diye gelen şikayetlere yine Ferrero’dan önce en büyük ihracatçı ve alıcı konumunda olan Oltan Gıda’nın aynı şekilde rekabeti önleyici, pazardaki alım fiyatlarında belirleyici rolüne yönelik şikâyetlere yönelik soruşturma açmadı, hatta raporlarında serbest piyasa oluşumuna katkı sağlıyor dedi. Keza piyasanın kesin belirleyicisi olduktan sonra Ferrero’ya yönelik şikayetleri de aynı şekilde geri çeviren kurum değil mi?” şeklinde konuştu.

Fındık piyasasında tekel oluşturup rekabetin engellendiğine ilişkin şikayetlerin yıllardır yapıldığını ifade eden Tığlı, “şimdi benim fiyatım 48 demiş, o sebeple fiyat yükselmiyor diyorsunuz. Ortalığı velveleye veriyorsunuz. 54 Lira fiyat verdin, o zaman üreticinin her getirdiği fındığı al, parasını hemen öde ve piyasada tekelleşmeye son ver. Diğer oluşumların pazar paylarının oldukça düşük olduğunu ve fındık arzında sıkıntı yaşanmayacağını gerekçe göstererek FERRERO’nun üst pazardaki faaliyetlerinin rakipleri üzerinde ayrıcalıklı bir konum yaratmayacağına ilişkin görüşlere raporlarında yer veren Rekabet Kurumu yıllar içinde tüccarından, ihracatçısına, ilgili bakanlıklarından, iktidara uzanan bir lobiye yön verir hale gelirse ve şimdi fiyatı ben belirlerim, patron benim derse kusura bakmayın hiçbir yaptırım uygulayamazsınız” ifadelerine yer verdi.

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı açıklamalarına şöyle devam etti: “İktidar ve TMO rekabet edemeyecek Rekabet Kurumu mu edecek. Şikâyet ediyorlarmış. Yıllardır ediliyor zaten. Bu Rekabet Kurumu on yıldır fındık piyasasında çeşitli firmaların tekelleştiğine yönelik şikayetleri görmezden geldi şimdi siz bütün günahı Ferrero’ya yıkınca görevini yapabilecek mi, geçtiğimiz yıllarda neden yapamadı? Geçtiğimiz yıl Devlet fiyatı belirlerken üreticiyle değil tekel haline gelen firmalarla istişare ettiği için açıklanan fiyatların bir anlamı kalmıyor. Rekabet Kurulu’nu kim atıyor? diye sormuştum. Şimdi Rekabet Kurumu bu tekel yapıyı oluşturan Ferrero ve ortağı AKP demeyecek tatbiki, üreticinin hakkını koruyoruz, serbest piyasanın oluşması için mücadele ediyoruz görüntüsü verip algıyı düzeltme operasyonu yani yeni bir tiyatroyu sahneleyecekler.

Son 5 yılın ortalamasına bakıldığında ülkemiz, dünya fındık üretiminin yüzde 70’inden fazla bir payla açık ara lider konumunda olup ürettiği fındığın da yüzde 75’e yakınını ihraç ediyor. Fındık, tarımda tek başına en fazla döviz sağlayan ürün. Biz yıllardan beri fındıkta rekolte şuydu buydu diye konuşurken, fiyatları tartışırken birileri bizim fındığımızdan ciddi paralar kazanıyor. AKP eliyle onun ortaklarıyla. Fındığa 54 taban fiyat açıklayacağınızı Ferrero’nun 48 açıklayacağını tüccarda 44 edeceğini üreticimiz bilmiyordu ama siz biliyordunuz zaten.

CHP’li Tığlı; “AKP’nin düşük fiyat politikası hem üreticiye hem ülkeye kaybettiriyor. Üreticinin Güveneceği Kimse Yok! Tek Adres CHP”

Üreticinin fındığını serbest piyasada on lira düşüğe satması için TMO’su, iktidarı, ihracatçısı, uluslararası tekelleri eşgüdüm halinde iyi bir uyum içinde çalışmaya devam ediyor. Yoksa fındığın üretiminde, ihracatında rekor sahibi olan bir ülke, fiyatı tepetaklak olurken izleyip durur, yabancı tekellerin fiyat politikasının tutsağı, ortağı olur mu? AKP eliyle elbette olurdu.  İktidar serbest piyasa deyip durdu yıllarca, şimdi ihracat rekorları deyip oyalıyor. Hal bu ki; fındıkta uyguladığımız düşük fiyat politikası hem üreticiye hem ülkeye kaybettiriyor. İhracatta lider firmaların hepsi yabancı çünkü karşımızda fındıkta uluslararası tekelleri güçlendiren, bizzat destekleyen bir iktidar var. Üretici kaybederken, ülke kaybederken iktidar kazanıyor demek ki! Fındık alım politikamız ve bir fiyat politikamız olmalı, ihracat gelirimiz artıyor diye övünürken, üreticimizin geliri de yükselmeli. Tekel piyasada her daim kazanan bir avuç alıcı, kaybeden ise üreticimiz, ülkemiz hazinesi oluyor.  İhracat miktarında rekor kırılsa da düşük bir ihracat gelirine razı olmak zorunda kalan ülkemiz oluyor Üreticinin güveneceği kimse kalmadı tek çözüm CHP iktidarı” İfadelerini kullandı.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL