Bulancak Genel

Bulancak’taki hayvan katliamına suç duyurusu

10.03.2024 tarihinde, Giresun’da bulunan Bulancak-Piraziz ilçeleri sınır sahilinde, çoğunluğu köpek olan ölü hayvanlar olduğu görüldü. Vatandaşların şikayeti üzerine aynı gün, Bulancak Belediyesi’nin kepçe ile en az 18 köpeği, plaj olarak kullanılan alana kum ve çakıl yığını yaparak gömerek gizlediği tespit edildi.

Bulancak’taki hayvan katliamına suç duyurusu

10.03.2024 tarihinde, Giresun’da bulunan Bulancak-Piraziz ilçeleri sınır sahilinde, çoğunluğu köpek olan ölü hayvanlar olduğu görüldü. Vatandaşların şikayeti üzerine aynı gün, Bulancak Belediyesi’nin kepçe ile en az 18 köpeği, plaj olarak kullanılan alana kum ve çakıl yığını yaparak gömerek gizlediği tespit edildi. Soruşturma açılması ve faillerin bulunup cezalandırılması için 14.03.2024 tarihinde Tarım ve İlçe Müdürlüğü’ne başvuru yapıldı. Haykonfed Karadeniz Bölge Temsilciliği ve Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi, gönüllüler ile birlikte sahilde 17.03.2024’te yaptıkları olay yeri incelemesinde, çok sayıda ölü köpek ve çuval içinde sahile vurmuş bir ölü buzağı da tespit etti. Olayın üzerinden 9 gün geçmesine rağmen Tarım ve İlçe Müdürlüğü olayı Savcılığa bildirmedi, şikayet dilekçesini iletmedi.

20 Mart 2024, Giresun – Geçtiğimiz hafta Bulancak-Piraziz ilçeleri sınır sahil kıyısındaki kumsalda 18 köpeğin cansız bedeni bulundu. 10 Mart 2024 tarihinde sahil boyunca çeşitli noktalarda vatandaşlar tarafından tespit edilen ve Bulancak Belediyesi’ne bildirilen farklı cins ve yaştaki en az 18 ölü köpeğin, belediyeye ait iş makineleriyle aynı sahilde kum ve çakıl yığıntısının altına gizlendiği ortaya çıktı. Belediye, Tarım İlçe Müdürlüğü’ne, Savcılığa hiçbir bilgi verilmedi, hayvanların otopsisi yapılmadı, fotoğrafları çekilmedi ve olayla ilgili hiçbir açıklama yapılmadı.

Haykonfed Karadeniz Bölge Temsilciği, Tarım İlçe Müdürlüğü’ne yazılı olarak, Cumhuriyet Başsavcılığı’na ise sözlü olarak suç duyurusunda bulunarak faillerin bulunması ve hayvan katillerine cezai yaptırım uygulanması amacıyla, en kısa sürede soruşturma başlatılması için harekete geçti. Bilindiği üzere 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda 2021 yılında yapılan değişiklikle vatandaşın hayvana şiddeti Savcılığa doğrudan şikayet hakkı elinden alınmış, şikayetlerin ancak Tarım İlçe Müdürlüğü aracılığı ile yapılabileceği açıklanmıştır.

5199 Sayılı Kanun’da Madde 12, 28-A’ya göre “Sahibi tarafından işlenen suçlar da dahil olmak üzere bu maddede belirtilen suçların işlenmesi halinde soruşturma yapılması Tarım ve Orman Bakanlığının il veya ilçe müdürlükleri tarafından Cumhuriyet başsavcılığına yazılı başvuruda bulunulmasına bağlıdır. Bu başvuru muhakeme şartı niteliğindedir. Suçüstü halinde ise soruşturma genel hükümlere göre yapılır. İkinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkralarda belirtilen suçların başka bir kişi tarafından sahipli hayvana karşı işlenmesi halinde hayvan sahibinin şikayeti üzerine de soruşturma yapılır.”

Bulancak Belediyesi başta olmak üzere; Giresun Valiliği, Bulancak Kaymakamlığı ve güvenlik kurumları katliamla ilgili herhangi açıklama yapmadığı için Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi ve Haykonfed, öldürülen hayvanların hakkını aramak ve seslerini duyurmak için, bölgedeki yerel hayvan koruma görevlileri ve hayvan hakları savunucularıyla birlikte 17 Mart Pazar günü Atatürk Meydanı’nda Hayvanlara Adalet eylemi gerçekleştirdi.

Basın açıklaması sonrası Bulancak sahiline giden hayvan hakları savunucuları; jandarmaya, Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü’ne (DKMP) ve HAYDİ polisine haber vererek olay yeri incelemesi yaptı. Pazarsuyu Deresi ve Domuz Deresi’nin  denize ulaştığı alanda delil niteliğinde fotoğraf ve video kayıtları elde eden oluşumlar ve gönüllüler, tasmalı ve tasmasız, yavru ve yetişkin çok sayıda köpeğin ölüsüne ulaştı. Aynı zamanda belediyenin kepçelerle gelip ölü köpekleri toplu halde sahile gömdüğü anlaşıldı. Kumların altına gömülmüş bir çuvalın içinden de ölü bir buzağı çıktı.

Soruşturma için hukuki süreç başlatıldı

Haykonfed Karadeniz Bölge Temsilcisi Kemal Zafer Özdemir, sahilde yaptığı katliama dair açıklamada şunları söyledi:

“Biz haberdar olduktan sonra Tarım İlçe Müdürlüğü’ne geliyoruz. 4-5 gündür bu konuda haberleri olmadığını, kendilerine bilgi gelmediğini söylüyorlar. Belediye ilk iş olarak Tarım İlçe Müdürlüğü’ne haber vermesi, müdürlükte görev yapan veteriner hekimlerinin de ölen canlarımızın neden öldüğünü araştırması gerekirdi. Maalesef Bulancak Belediyesi böyle bir çalışma yapmamış. Bizler, soruşturma açılması için Tarım İlçe Müdürlüğü’ne ve Cumhuriyet Başsavcılığı’na dilekçemizi ve ölen hayvanların resimlerini verdik. Böylece hukuki süreci başlattık ve bunun takipçisi olacağız.

Katiller ortaya çıkartılana kadar, önümüzdeki Cumartesi günü, hatta her Cumartesi günü olmak üzere, her geçen gün sayımız artarak burada adalet bekleyişi yapacağız, adalet nöbeti tutacağız. Ta ki bu katiller bulunacak, cezasını alacağız ve biz de ondan sonra buradan ayrılacağız. Cumhuriyet Başsavcılığı gelene kadar kimsenin, belediyenin buraya dokunmaması gerekir; hatta sahilinin tamamının taratılması lazım. Biz bugün geldiğimizde yüzeyde 4-5 tane daha görüyorsak, bizler burada onlarca hayvan olduğuna inanıyoruz.”

Katliam ve halk sağlığı sorunu

Eylemin organizatörlerinden hayvan hakları savunucusu Nihal Memiş Dizdar ise, “Bu katliamdır. Ayaklarımızla bastığımız bu kum tabakasının altında daha ne kadar hayvan olduğunu bilmiyoruz. Bu çok acı bir şey. Çuvaldan çıkan buzağıyı acaba dövüşte mi önlerine attılar? O kadar çok şaibe var ki! Önce araştırma yaparsın, hayvanların otopsisini yaparsın, ondan sonra da ücra bir yerde gömüsünü yaparsın. Burası halka açık bir plaj, denize girdiğimiz bir nokta,” diyerek hayvan katliamının yanı sıra, çevresel etkilerle birlikte ciddi sonuçlar doğurabilecek halk sağlığı sorununa da dikkat çekti.

“Sorumluların bulunmasını istiyoruz!”

Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi’nden Merve Tufan ise inceleme sırasında video kayıtları alırken “Sahil hayvan cesedi dolu. Bunların faili meçhul kalmasına izin vermeyeceğiz. Bu katliamın hesabını soracağız. Katliamın sorumlularının bulunmasını istiyoruz,” dedi.

19.03.2024 tarihinde Cumhuriyet Başsavcılığı’na dilekçenin ulaştırılmadığı bilgisi alındı. 14.03.2024 tarihinde verilen 17337529 kayıt numaralı dilekçe ile ilgili Tarım İlçe Müdürlüğü’ne ulaşıldığında ise Savcılık yerine Bulancak Belediyesi’ne ve Kaymakamlığa ulaşıldığı öğrenildi ve kanuna aykırı şekilde katliamın örtbas edilmeye çalışıldığı görüldü.
Hak savunucuları “Bulancak İlçe Tarım Müdürlüğü zamanında Savcılığa dilekçeyi ulaştırmayıp görevini suistimal ederek delillerin karartılmasına alan yarattığı için suç işlemiştir. Bu konuyla ilgili ayrıca adli süreçlerin başlatılması gerekmektedir,” şeklinde sosyal medya açıklamaları yaparak, faillerin bulunması için herkesi Cimer’e şikayette bulunmaya, sosyal medyada paylaşım yapmaya ve her Cumartesi günü olay yerinde gerçekleştirecekleri adalet nöbetine katılmaya davet ettiler.

“Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ivedi şekilde olay yerinde inceleme yapması ve soruşturma kapsamında tüm köpeklerin, diğer hayvanların ölüm sebebinin tespit edilmesi ve ilgili kişi ve kurumların cezalandırılması, süreçle ilgili tüm gelişmelerin kamuoyuna açık şekilde paylaşılması gerekmektedir. Adalet yerini buluncaya kadar sürecin takipçisi olacak, her Cumartesi saat 13:00’te olay yerinde adalet nöbeti ile hayvanların sesi olmaya devam edeceğiz,” diye eklediler.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL