Güncel

Bulancak’ta Dünya Engelliler Günü Etkinliği Gerçekleştirildi

Bulancak Engelliler Derneği, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde farkındalık için Bulancak eski Cezaevi mevkiinden başlayıp Bulancak Engelliler Derneğinde biten bir yürüyüş etkinliği düzenledi.

Bulancak’ta Dünya Engelliler Günü Etkinliği Gerçekleştirildi

Yürüyüşe bir çok sivil toplum örgütü ve vatandaşlar katılım sağlarken Bulancak Belediye Başkanı Recep Yakar, Bulancak İlçe Kaymakamı Ali İkram Tuna, Bulancak İlçe Milli Eğitim Müdürü Şenel Bulut ve Bulancak Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Selçuk Türkmen ve Bulancak Farkındalık Platformu (BUFAP) etkinlikte vatandaşlar ile birlikte yer aldı.

Bulancak Engelliler Derneği üyesi Yunus Aktaş 3 Aralık Dünya Engelliler gününü sadece bir güne değil 365 güne yaymanızı rica ediyorum diyerek ; “ Öncelikle Herkese Hoş geldin Diyorum.Sadece Bir Gününüzü Düşünün. Sabah uyandınız. Yatağınızdan kalkıp elinizi yüzünüzü yıkadınız. Kahvaltı keyfi yapıp belki işinize belki de okulunuza gitmek için yola çıktınız. İster toplu taşıma aracı ister özel araç sizi muhtemelen sıkıcı ve yoğun bir güne başlattı. Belki çok yorulduğunuz için isyan ettiğiniz işinizden, okulunuzdan çıkınca arkadaşlarınızla ya da sevgilinizle buluştunuz. Sarıldınız, dokundunuz, konuştunuz, dertlerinizi anlattınız, paylaştınız! YA DA!… Sabah uyandınız. Yatağınızdan kaldırılmak üzere birine seslendiniz (O biri varsa şanslınız!) Elinizi yüzünüzü yıkamak için lavaboya uzanmaya çalıştınız. Belki de gidecek ne işiniz ne de okulunuz var. Öyle ya merdiveni nasıl inecek, örneğin tekerlekli sandalyenizle kaldırımları nasıl aşacaksınız? Otobüslerin yüksek girişlerini nasıl atlatacaksınız? Varsın işiniz okulunuz olmasın. Arkadaşlarınızla sevgilinizle buluştunuz. Dokundunuz, dokunduysanız da göremediniz… Sarılamadınız… Sarıldıysanız da anlamını bilemediniz. Karşınızda iki farklı yaşam! Hangisini seçerdiniz? “ ifadelerini kullandı.

Bulancak Engelliler Derneği Başkanı Mehmet Muslu  3 Aralık’ın gün itibariyle tüm dünyada engelli insanların sorunlarına dikkat çekmek için belirlenmiş bir gün olduğunu ifade ederek;  “Dolayısıyla 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kutlanacak veya bayram yapılacak bir gün değil, karşılaşılan sorunların gündeme getirileceği ve bunların çözümü için yapılabileceklerin ele alınacağı bir gündür. Günümüzde artık engellilik görmemek, duymamak, yürüyememek ya da başka bir fonksiyon kaybı değildir. Birçok yerde duyduğumuz gibi, “asıl engel yüreklerde” de değildir. Hem ülkemizde, hem de dünyada artık engelin çevreden kaynaklı sorunlar olduğu kabul görmüştür.

Yani bizler bir yerden bir yere rampa ve asansör olmadığı için gidemiyorsak, sokakta kaldırımlar erişilebilir olmadığı için hareket edemiyorsak, işe girmek istediğimiz de reddediliyorsak, insanların “sen bunu yapamazsın” cümlelerine maruz kalıyorsak, asıl engel burada demektir.

Üstelik bizim bu taleplerimiz, sağlanmasını istediğimiz ayrıcalıklar değildir. Bunlar, herkesle birlikte eşit ve adil bir ortamda yaşayabilmemiz için gerekli düzenlemelerdir. Çoğu yerde ve toplantıda duyarız: “Herkes bir engelli adayıdır” denir ve yapılan hizmetin bu nedenle hayata geçirildiği ima edilir.

Ülkemizde engelli bireylerin hayatını kolaylaştıracak düzenlemeler yapılıyor olsa da, henüz bu istediğimiz seviyeye gelmiş durumda değildir. Bizler; kararlı bir şekilde durarak, ne istediğimizi bilerek, kimsenin ‘yapamazsın’ önyargısına kulak asmayarak ve tüm zorluklara rağmen hayatın içerisinde daha çok yer alarak, bu engellilik durumunu ortadan kaldırabiliriz.

3 Aralık dünya engelliler gününün kendi yapabileceklerimizin ve gücümüzün farkında olduğumuz geleceğe umutla bakabildiğimiz  bir gün olmasını ümit ediyor herkese sağlıklı mutlu ve engelsiz bir yaşam diliyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

Bulancak Belediye Başkanı Recep Yakar bu tercih değil tamamen yaratılıştır sözlerinin altını çizerek ; “ Kıymetli arkadaşlar, bizim için gözümüzün nuru, vazgeçilmezlerimiz, kardeşlerimiz hepinizi selamlıyorum. Her gün sizin açınızdan bizim açımızdan Allah’a şükretmek için binlerce sebep var. Bu tercih değil tamamen yaratılıştır. Hiç kimse bundan dolayı ötekileştirilemez. Biz Bulancak Belediyesi olarak diyoruz ki biz de her zaman kapınız açık, hiç kimseye gitmenize de gerek yok. Her zaman yanınızdayız. Derdiniz derdimizdir sevinciniz sevincimizdir.” İfadelerini kullandı.

Bulancak Kaymakamı Ali İkram Tuna günün anlam ve önemine ithafen; “ Bu güzel günün asıl selamlaşacağımız çok güzide, özel vatandaşlarımız, hepinizi selamlıyorum. Arkadaşlarımızla her platformda bir araya geliyoruz. Karşılaştığınız engellerin büyüklükleri bizleri de çoğu zaman bizlerin gözünü de korkutacak seviyede. Sizlerin bu engelleri aşması bizlere hem cesaret hem de moral veriyor. Size verilen desteklerin boyutları arttıkça daha iyi seviyelere geleceksiniz. Bizleri yormaktan vazgeçmeyin. Bir şeyler eksik kalacak ise o ayıp bizim olsun. Ben tekrar hepinizi selamlıyorum.” Dedi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL