Siyaset

“Bu Bütçe Giresun Köylüsünü Kalkındırmaz, Giresun’a Göç Verdirir”

CHP Giresun İl Genel Meclisi Üyesi ve Başkan Vekili Mehmet Yılmaz, İl Özel İdaresinin 145 milyon liralık bütçesini eleştiri yağmuruna tuttu.

“Bu Bütçe Giresun Köylüsünü Kalkındırmaz, Giresun’a Göç Verdirir”

Konu ile ilgili yazılı açıklamada bulunan Yılmaz; “Geçen Performans Planı değerlendirmemizde, 300 Milyondan fazla borç batağında olduğu ilan edilen İl Özel idaremizin 145 Milyonluk bir bütçeyle neler yapabileceğini hep birlikte göreceğiz demiştik. Bugün de Bütçe Planı değerlendirmemizde, 2022 yılı bütçesinden ne hizmet çıkar ne de yeterli yatırım. Ancak borç taksiti ödetir. O da tasarruf ve bütçe disiplini sağlanabilirse diyoruz.
Değerli arkadaşlar, 2022 bütçemizin gelirinin yaklaşık %80’i Merkezi İdare Vergi Gelirlerinden alınan Paylardır. Bu pay 112.011.000 TL olarak öngörülmüştür. Pandemi ve ekonomik koşulların güçlüğü nedeniyle vergi gelirleri düşeceği için,bu payın azalabilme ihtimali yüksektir. Ayrıca bu gelirimizin İller Bankası ve diğer banka kredi borçlarına kesintilerini de unutmamamız gerekir. Yerel yönetimlerin Merkezi idare paylarının çarpanı geçmişte 1 iken, yine AKP İktidarı döneminde 0,5’e indirilmiştir. Gerçekten İl Özel İdarelerine soluk aldırılacak sa, iktidar tarafın-dan bu çarpan yeniden 1’e, yani eski haline çıkarılmalıdır. Eğer iktidar gücünüz varsa bunun için çaba gösterebilirsiniz. Yoksa daha yıllarca İl Özel İdareleri borç ödemenin dışında bir çivi dahi çakamayacaklardır.
Bütçemiz,Ocak. 2021’de bu meclisin kabul ettiği, İl Özel İdaresi Görev Yetki Ve Çalışma Esasları Yönetmeliğinin 16. Madde A-13’e aykırı olarak düzenlenmiş ve diğer yasal giderler terkibi tüm müdürlüklere dağıtılmıştır. Bu aykırılığın düzeltilmesi talebimiz kabul görmedi. Öncelikle Giresun iline böyle bir bütçe büyüklüğü yakışmıyor. 145 Milyonluk bir bütçeyi,453.912 nüfusu,16 ilçesi,553 köyü olan Giresun’umuz asla hak etmiyor. 113.000 nüfuslu Giresun Belediyesi’nin bütçesinin 300 Milyon olduğu da unutulmamalıdır. Bu bütçe gerçekçi değil, bu bütçe yetersiz, bu bütçe Giresun’un ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzak, üstelik yatırım payı çok çok düşük. Bu bütçe sadece cari işlemler bütçesi. Kısacası bu bütçe Giresun Köylüsünü kalkındırmaz. Ancak Giresun’a göç verdirir. Göçüyoruz. Çöküyoruz. Halkımızın beklentilerini karşılamaktan çok uzak bir bütçe büyüklüğü ile meclis görüşmelerimizi bugün tamamlıyoruz. Borç ödemenin dışında, bu bütçenin Giresun’a iyiliğinin takdirini halkımıza bırakıyoruz. Geçmişten gelen borçlanma ile ipotek altındaki,-yani kalmayan gelirlerle, adı konulamayan çeşitli ve diğer gelirler tanımlamaları ile bir bütçe denkliğini sağlamaya çalışan ve buna emek veren Plan-Bütçe komisyonu üyesi arkadaşlara yine de teşekkür ediyor ve hepinizi saygıyla selamlıyorum.” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL