Giresun Belediyesi’nin Atık Su Arıtma Tesisi Projesi için süreç ilerliyor.
22 Milyon Euro bedelli İPA-2 Programı çerçevesinde Avrupa Birliği desteğiyle uygulanacak olan projede tesisin kurulacağı alanda zemin etüdü yapıldı ve sonucu bekleniyor. Mahallelerden tesise gelecek olan bağlantı hatları için ise yer tespitleri yapılıyor ve bayram sonrasında Teyyaredüzü Mahallesi’nde ilk kazmanın vurulması bekleniyor.
Atık Su Arıtma Tesisi projesinin maliyetinin %77’i Avrupa Birliği, %9’u Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, %14’ü ise Giresun Belediyesi tarafından karşılanacak.
Proje kapsamında 32 km uzunluğunda atık su kolektörü ileri arıtma sistemi uygulanarak çevreye temiz bir tesis kazandırmak ve atık suyu Karadeniz açıklarına verilecek olup, projenin 2,5 yıl içerisinde tamamlanacağı ifade edildi.
Son sistem teknoloji ile ve bazı özellikleriyle Türkiye’de ilk olacağı açıklanan atık su arıtma tesisi kendi elektriğini üretecek. Tesisin çamur havuzunda oluşacak metan gazı kurulacak enerji üretim tesisiyle elektrik enerjisine çevrilecek. Bu sayede tesisin içerisine kurulacak elektrik üretim tesisiyle, kendi elektriğinin yüzde 75’ini karşılayacak.
Atık Su Arıtma Tesisi, Batlama havzasının girişinde belediye konkasör tesislerinin yer aldığı 28 bin metrekarelik alan üzerine yapılacak.
ŞENLİKOĞLU: “BÜYÜK BİR GEREKLİLİK”
Giresun Belediye Başkan Aytekin Şenlikoğlu ise yaptığı açıklamada, Giresun Atık Su Projesinin kendileri açısından büyük bir öneme sahip olduğunu söyleyerek: “Şehrimizde bugüne kadar maalesef kanalizasyon direk veya dolaylı olarak denizimize ve yeraltı suyumuza karışmaktadır. Bu durumun önlenmesi amacı ile belediyemiz imkanları ile bir takım çalışmalar yürütülmektedir. Ancak bu çalışmaların en önemli ayağı olan atık su arıtma tesisi ve bağlantı hatlarının yapılması için bu projenin hayata geçmesinin gerekliliğini biliyorduk. Bunun için göreve geldiğimiz ilk günden itibaren bu proje gündemimizin en başında yer almış olup, projenin aksayan yönlerini gidermek amacı ile ilgili kişi ve kurumlar ile görüşerek projenin hayata geçirilmesi için elimizden geleni yaptık. Şehrimizin hem coğrafyası hem de yerleşim sıkışıklığı sebebi ile nispeten zor bir proje olacağının farkındayız. Bu nedenle bizim için çok önemli olan bu projenin uygulanması ve tamamlanması için gerekli olan tüm hassasiyeti ve desteği göstereceğimizin bilinmesini isterim. Giresun atık su projesinin şehrimize ve bölgemize hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)