Güncel

Başkan Yakar; “Değerlerimize Sahip Çıkmaya Devam Ediyoruz”

Bulancak’ta Milli Mücadele Kahramanı 42. ve 47. Giresun Gönüllü Alayları Müftüsü Mustafa Zeki Kurdoğlu (Hacı Hafız – Müderris)’nun anıtı yenilendi.

Başkan Yakar; “Değerlerimize Sahip Çıkmaya Devam Ediyoruz”

Bulancak Belediye Başkanı Recep Yakar’ın talimatıyla, geçtiğimiz aylarda Bulancak Kültürü’nde önemli bir yeri olan, “Dere boyu kavaklar/Oy Bulancak” türküsünü TRT repertuvarına kazandıran, bağlama üstadı Kadir Üstündağ’ın, Belediye eski Mezarlığında bulunan kabri tespit edilerek, anısına yakışır bir şekilde yaptırılarak ihya edilirken, şimdi de; Milli Mücadele Kahramanı 42. ve 47. Giresun Gönüllü Alayları Müftüsü Hacı Hafız Müderris Mustafa Zeki Kurdoğlu’nun adını taşıyan Meydandaki anıtı yenilenerek yerine dikildi.

Bulancak Mahallesi Eski Camii yanında bulunan ve yeniden peyzaj düzenlemesi yapılan Meydana, kaide üzerinde alüminyum kompozit ve lazer yazımla Monolit tasarımla yaptırılan anıt üzerinde; Hacı Hafız Mustafa Zeki Kurdoğlu’nun hayat hikayesi, ışıklı fotoğrafı ve üst kısmında Türk bayrağı yer alıyor. Anıt vatandaşlarca da beğeniyle karşılandı.

Belediye Başkanı Recep Yakar, “İlçemizin değerlerini ihya etmeye devam ediyoruz. Milli Mücadelede önemli bir yeri olan 42. ve 47. Giresun Gönüllü Alayları Müftülüğü yapan, hayatı cepheden cepheye savaşlarla ve vatan mücadelesi ile geçen, ilçemizden yetişen hem din adamı kimliğiyle hem de bizzat koynunda Kuran-ı Kerimi, elinde silahıyla en ön saflarda savaşarak Milli Mücadelede bizzat görev alan Kurdoğlu Hacı Hafız’ı anısına yakışır bir şekilde yaşatmak ve anmak, onu gelecek nesillere anlatmak bizlerin vazifesidir. Bizden önceki dönemlerde Belediye Başkanlarımız ve ailesinin başlattığı görevi en iyi şekilde devam ettiriyoruz. Adını taşıyan Meydanda önceden bulunan anıtı yeniden tasarlarken, günümüzün modern teknolojisini temsil eden Metal Monolit formunu kullanarak, geçmişimizin önemli bir değerini geleceğe taşımış olduk. Geçtiğimiz yıllarda yapılan ve pandemi nedeniyle ara verilen anma programlarını da önümüzdeki yıldan itibaren yapmaya ve aziz hatırasını yaşatmaya devam edeceğiz. Bu vesileyle kendisini ve vatanın kurtuluşu için mücadele eden tüm gazi ve şehitlerimizi rahmet ve şükranla tekrar yâd ediyoruz” dedi.

 Milli Mücadele Kahramanı 42. ve 47. Giresun Gönüllü Alayları Müftüsü Mustafa Zeki Kurdoğlu (Hacı Hafız – Müderris) Kimdir?

1882 Bulancak Küçüklü doğumludur. 1895 yılında Akköy Mekteb-i Rüştiyesini bitirerek, öğrenimini İstanbul’da sürdürdü. Edirne, Selanik, Mekke, Medine, Cidde ve Şam’da vaizlik yaptı. 1907’de “Devriye Müderrisliği” ünvanı ile İzmir’e vaiz olarak atandı. 1908’de İstanbul Talebe Cemiyeti Başkanlığı’na seçildi.

1914’de Alay Müftüsü olarak Giresun’dan gönüllü 104 asker ile Murgul’a gitti. 1918’de Batum savaşlarında gösterdiği yararlılık üzerine Şeri Nehri Dimdar savaşlarını yönetti ve Filistin cephesinde savaştı. Milli mücadelede, Osman Ağa ile birlikte 42. ve 47. alaylarla Sakarya savaşında en ön saflarda yer aldı. 1922’de Batı Anadolu Menzil Müfettişi oldu.

Atatürk’ün “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir ileri” emriyle başlayan Büyük Taarruz’da 13. Fırkada savaştı. Düşmanın denize dökülüşünü izledi ve Ordularımızın İzmir’e giriş sevincini yaşadı. Zafer’den sonra Giresun’a geri döndü. Geriye kalan hayatında tüm ülkeyi karış karış gezerek özel ve resmi toplantılarda Cumhuriyet yönetiminin erdemlerini dile getirdi.

1 Mayıs 1954 yılında vefat ederek, Küçüklü köyündeki kabristanlığa defnedilmiştir.

İSTİKLAL MADALYASI SAHİBİ

Milli Mücadele ve sonrasında gösterdiği yararlılıklar sebebiyle, 30 Mayıs 1926 gün 869 sayılı İstiklal Madalyası Kanunu gereğince, 8 Haziran 1929 tarihinde Cumhurbaşkanlığı onayıyla 15537 numaralı belgeyle İstiklal Madalyası ile taltif edilmiştir. Vefatının ardından, isteği üzerine İstiklal Madalyası evlatlığı Mehmet Gültekin Kurdoğlu’na intikal ettirilmiştir.

Vatanın Kurtuluşu için hayatını vakfeden ve durmaksızın mücadele veren Milli Mücadele Kahramanımız Hacı Hafız Mustafa Zeki Kurdoğlu ve ebediyete intikal etmiş tüm Gazi ve Şehitlerimizi şükran ve rahmetle anıyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz.

Ruhları şâd olsun. Bu vatan kendine hizmet edenleri unutmayacaktır.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL