Güncel

Başkan Karaibrahimoğlu; “Kültür Merkezi Olmayan Bir İliz”

Giresun Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Nazif Uğur Karaibrahimoğlu; “Giresun’da bir kültür ve sanat merkezi yok. Amacımız ve beklentimiz kentin ihtiyaçlarına uygun büyüklükte kullanışlı bir merkezdir. Ancak, bugüne kadar bu eksikliği giderici yönde bir adım atılamamıştır.” dedi.

Başkan Karaibrahimoğlu; “Kültür Merkezi Olmayan Bir İliz”

Giresun Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Nazif Uğur Karaibrahimoğlu; “Giresun’da bir kültür ve sanat merkezi

Giresun, kültür merkezi olmayan tek Karadeniz ilidir diyen Başkan Karaibrahimoğlu; “Sokak başındaki Özel İdare’ye ait Kültür Sitesi’nin 2012 yılında yıkılarak arsasının belediyeye devredilmesinin ardından 11 yıldır ilimize bir merkez yapılmamış, dolayısıyla salondan, kültür-sanat etkinliklerden mahrum bırakılmıştır.  Kentimizin sosyal yaşamına engel olunmuştur. İlimizde bu süre içinde uygun salon olmadığından Devlet Tiyatrosu, özel tiyatrolar, senfoni orkestraları, konser, sergi gibi etkinlikler gerçekleşmemiştir. Kentin gelişmesi durdurulmuştur.” ifadelerini kullandı.

“880 Yerine 440 Kişilik Kültür Merkezi Yapılmak İsteniyor, Yeri Uygun Değil”

Son olarak Atatürk Lisesi yerleşkesi içerisinde yıkılan bir binanın yerine yapılması düşünülen bir binaya kültür merkezi adı verilmek istendiğine de değinen Başkan Karaibrahimoğlu; “Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın resmi sitesinde 880 kişilik merkezler içinde gösterilmesine rağmen bu alana yapılacak merkez 440 kişilik olarak projelendirilmiştir. Başta Mimarlar Odası olmak üzere kentimizdeki herkesin karşı çıktığı bu proje üç kez ihale edilmek istenmesine rağmen ihaleye giren olmadığı için iptal edilmiştir.

İyi ki de böyle olmuştur. Çünkü oradaki alan küçüktür, bir kültür merkezi yapılacak boyutta değildir ve yeri yanlış seçilmiştir. Kültür Merkezleri için öngörülen imar yönetmeliğine uygun değildir. Projesine bakıldığında bir merkezin içinde olması gereken üniteler arsa küçüklüğü nedeniyle ya düşünülmemiş veya ebatı küçültülmüştür.  İkincisi 440 kişi kapasiteli projede bu kadar kişilik bir otopark yeri gösterilmemiştir. Protokol araçlarının dışında etkinlik izlemeye gelenlerin araçlarını bırakacakları otopark olmaması, yönetmeliğe aykırıdır.  Ayrıca önünden sahil yolu ve her iki tarafından bağlantı yolu geçmesi, yanında ve arka kısmında okulların, spor salonu, yüzme havuzu, rezidansı alışveriş merkezlerinin yarattığı trafik yoğunluğunun daha da artmasına neden olacak, o bölgedeki şu anda var olan trafik keşmekeşi çözümsüz hale gelecektir.

En önemlisi de nasıl olsa yapıldı diye Giresun’a başka bir Kültür Merkezi bir daha yapılmayacaktır. Şehrin paydaşlarına, STK’larına, yerel yöneticilerine sormadan, görüş ve öneri almadan, eleştirileri dinlemeden başlatılan bu girişimi, ben yaptım oldu bitti dayatması ile düşünülmesini anlayamıyoruz.

Sonuç olarak;  dar bir alana hapsedilmiş sadece bir binadan ibaret olan bir kültür merkezi istemiyoruz. Hazır ihaleler iptal edilmişken, zaman varken farklı seçenekler ve imkanlar zorlansın çare ve çözüm üretilsin istiyoruz.  Kültür Bakanlığı yatırım programına uygun olarak proje yeniden değerlendirmelidir. İçinde her türlü kültür ve sanat etkinliğinin gerçekleştirilebileceği ses, ışık gibi teknolojilerin kullanıldığı, salonlar, sahneler ve ünitelerin, otopark ve park alanlarının olduğu, dış ve iç görünümüyle örnek bir mimari projeyle tasarlanmış, kentin prestijini yansıtan, Giresun’a yakışan, bir yerleşkesi olan Kültür Merkezi istiyoruz.

Giresun Turizm ve Tanıtma Derneği ve Çevre ve Kültür Derneği olarak; ilimizi temsil eden milletvekillerine, Vali ve belediye başkanına, siyasi partilere ve ilgili kurum ve kuruluşlara çağrıda bulunuyoruz; bu projeden acil olarak vaz geçilmeli ve gerçek bir kültür merkezi yapılması için arayış içinde olunmalıdır.” dedi.

 

 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL