Güncel Yerel

İYİ Partili Kızılca’dan 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Mesajı

İYİ Parti Bulancak İlçe Sekreteri Kemal KIZILCI, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

İYİ Partili Kızılca’dan 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Mesajı

Kızılcı yayınladığı mesajında; “Kabotaj; Bir ülkenin kendi karasularında ve limanları arasında gemi işletme ve her türlü liman hizmetlerini kendi kontrolünde bulundurma hakkıdır.

Ülkemiz bu hakkı kolay elde etmemiştir. Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde, İmparatorluğun Kabotaj hakkı yoktu. Batılı Ülkelere verilmiş olan Kapitülasyon hakları sebebiyle Osmanlı İmparatorluğu Denizcilik hizmetlerini yabancı bandıralı gemilerle yapılmaktaydı.

24 Temmuz 1923 tarihinde Lozan’da Türk heyetinin başarısı ile Lozan Antlaşması uyarınca kapitülasyonlar kaldırılarak, 19 Nisan 1926 tarihinde çıkarılan 815 sayılı yasa ile Türk Karasularında her türlü Denizcilik faaliyetleri Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarınca yapılmaya başlanmıştır. Ülkemizin Büyük ölçüde bir yarım ada ülkesi oluşu ve kıyı şeridinin 8333 Kilometre olduğu dikkate alındığında bu Türk Denizciliğine büyük bir imkan tanıyarak, Türk Denizcilik Tarihinde 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj bayramı olarak yerini almıştır.

Bizler İYİ Parti mensupları olarak ilkelerini Ülkümüz olarak benimsediğimiz,  Mavi gözlü Bozkurt’umuz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ümüzün Türk Denizciliği ile ilgili şu sözleri “En güzel coğrafi vaziyette ve üç tarafı Denizle çevrili olan Türkiye, Endüstrisi, Ticareti ve Sporu ile en ileri Denizci Millet yetiştirmek kabiliyetindedir. Bu kabiliyetten istifadeyi bilmeliyiz, Denizciliği Türk’ün büyük Ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız” demiştir. 96 yıl önce Türk Denizciliğinde elde edilen bu başarının günümüzde henüz istenilen seviyeye geldiğini söylemek doğru olmasa gerek. Ülkemizde Denizcilik faaliyetleriyle iştigal eden Türk Armatörlerimizin yüksek vergi ve pahalı Liman hizmetleri sebebiyle Donatanı ve personeli Türk olmasına rağmen vergilerin oldukça çok düşük olan (Malta, Kamboçya vb.) yabancı Ülkelere Gemi kaydını yaptırmaları sonucu Türk Denizcilik filosunun azlığını göstermekte ve Ülkemiz büyük bir gelir kaybına uğradığı görülmektedir.

İYİ Parti Bulancak İlçe Teşkilatı olarak tüm denizcilerimizin Kabotaj Bayramını Kutlar, seğir halindeki tüm kaptanlarımıza; pruvanız neta dümeniniz viya olsun dilekleriyle.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL