Köşe Yazısı

Basın Hürdür Sansür Edilemez!

İYİ Haftalar… TBMM’de Basın Kanunu yenileniyor. Adı Basın Kanunu ama içinde basın yok baskı var. Adı Basın Kanunu ama içinde hapis cezası, kapatma, ağır denetim ve basın kartı iptalleri var…

Basın Hürdür Sansür Edilemez!

İYİ Haftalar…
TBMM’de Basın Kanunu yenileniyor. Adı Basın Kanunu ama içinde basın yok baskı var. Adı Basın Kanunu ama içinde hapis cezası, kapatma, ağır denetim ve basın kartı iptalleri var. Haftalarca Meclis’te iktidar ortaklarına ‘Gazetecileri dinlemeden basın yasası yapılmaz’ denildi, öneriler verildi, itiraz edildi ama nafile. Tek bir cümle bile dikkate alınmadı. Yasada yazılı, basının kapısına kilit vuracak maddeler var. Anadolu basını hiçe sayılmış, gözden çıkarılmış. Yaklaşık 1000 gazetenin resmi ilanları büyük oranda kesilerek, kapanmakla karşı karşıya bırakılacak. Susturma Korkutma, Hapsetme Yasasına Hayır, Basın Hürdür Sansür Edilemez. En çok Türkiye’de gazeteciler yazdıkları veya söyledikleri nedeniyle cezaevinde tutuluyor. Gazeteciler özgürlüğünü yitirirken toplumumuz haber alma hakkını, ülkemiz de demokrasisini kaybediyor. İktidar kendi medyasını oluşturarak haberleri kontrol etmeye çalışsa da bağımsız medya kuruluşlarını kontrol edemediği için gazeteciler hedef hâline getirilmektedir. Siyasi liderlerin hedef göstermesinin ardından gazeteciler genellikle partili kişilerin saldırısına uğramakta, saldırganlar yakalansa bile serbest bırakılmaktadır. Gazetecilere saldıranlar cezasızlıkla ödüllendirilmektedir. Gazeteci doğru bildiğini yazmaya devam ettiğinde ise genellikle suç uydurulup, terör faaliyetiyle suçlanıp gözaltına alınıp haksız yere yıllarca hapis yatmaktadır.

Kadınlar uğradıkları şiddet nedeniyle değil başarıları ile yer almaya layıktır. Ancak ne yazık ki Mayıs ayında 35 kadın cinayeti, 16 şüpheli kadın ölümü raporlara yansımaktadır. Öldürülen kadınların 15’i boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesi ile 2 kadın ise ekonomik bahanelerle öldürülmüş 18 cinayetin gerekçesi, 16 şüpheli ölümün ise nedeni henüz aydınlatılamamıştır. Tirebolu’da vurularak öldürülen ve 7 km taşınarak Görele’de yol kenarına bırakılan Keremet Nyshanova’ın katil zanlısı da gördüğü emsal kararlardan güç alarak, kadının yabancı uyruklu olduğu için, belki de sahipsiz olacağı düşüncesi ile kadını suçlayarak cezai indirim kazanmaya çalışacaktır. İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden yürürlüğe girmesi sağlanmalıdır.

Son yıllarda küresel ısınmanın artması, diğer ülkeleri olduğu gibi Türkiye’yi de etkiliyor. Özellikle son yıllarda Türkiye’de Akdeniz bölgesinde hortumların görülmesi, başta Marmara ve Karadeniz olmak üzere diğer bölgelerde sellerin yaşanması ve son olarak ise yazın etkili olan aşırı sıcaklar nedeniyle çıkan orman yangınları, iklim değişikliklerinin sebep olduğu doğa olayları… Ancak son günlerde Ege Bölgesi’nde orman yangınları tekrar görülmeye başlandı. Vatandaşlarımızı dikkatli olmaya davet ediyorum. Umarım nefesimiz olan ormanlar kül olmaz ve bizlere hayat vermeye devam eder.

Giresunspor Başkanı HAKAN KARAAHMET ve yönetimi, Süper Lige çıkılan sezonda olduğu gibi geçen sezonda başarılı bir grafik çizdi. Yeni sezonda yönetimin önüne bir takım engeller koyulmaya çalışılıyor. Giresun siyasilerinin Giresunspor’un yanında olması gerekirken Giresunspor’un karşısında bir duruş sergilemesine bir anlam veremiyorum. Şuan transfer sezonu içerisindeyiz ve kulübün transfer yapması gerekiyor. Yapılan denetlemeler buna engel teşkil ediyorsa siyasiler, Giresunspor ve Giresunspor yönetiminin başarı elde etmesini istemiyor demektir. Giresunspor’un ve Giresunspor Başkanı HAKAN KARAAHMET’in tüm engellere rağmen yeni sezonda yeni başarılara imza atacağına inanıyorum. Giresunspor’umuza Başarılar Dilerim.

SAYGILARIMLA
Hepinize SAĞLIKLI Okumalar Dilerim
SAVAŞ’ımın Yokluğunun 4090’ıncı Günü

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL