Köşe Yazısı

AÇIK ÖĞRETİM

Çeşitli nedenlerle eğitimlerini tamamlayamayanlar için hayata geçirilen açık öğretim, adeta örgün eğitime alternatif bir hale gelmeye başladı. Bugün 1.600.000 öğrenci açık öğretim kurumlarında okuyor. Soru şu: Hem zorunlu eğitim uyguluyoruz..

AÇIK ÖĞRETİM

Çeşitli nedenlerle eğitimlerini tamamlayamayanlar için hayata geçirilen açık öğretim, adeta örgün eğitime alternatif bir hale gelmeye başladı. Bugün 1.600.000 öğrenci açık öğretim kurumlarında okuyor. Soru şu: Hem zorunlu eğitim uyguluyoruz hem de bu denli yüksek sayıda öğrenci nasıl oluyor da açık öğretime gidiyor? Demek ki uygulamanın bir yerlerinde aksamalar var.

Açık öğretim ortaokul yönetmeliğinde şöyle bir ibare var: Mecburi ilköğretimini tamamlayamayan ve mecburi ilköğretim çağı dışına çıkmış yetişkinlere Açık Öğretim Ortaokulundan yararlanma hakkı verilir, diyor. Buradaki yaş sınırı 14. Yani 14 yaşına gelmeyenler açık öğretim ortaokuluna kayıt olamazlar. Açık öğretim liselerinde ise kayıtta yaş sınırı yok.

Ülkenin dört bir yanında her türlü okul var olmasına, olmayan yerlerdeki öğrenciler de taşımalı sistemle okullarına kavuşturulurken bu denli yüksek sayıdaki öğrenci nerede? Neden okullarında değiller? Bunların takibi yapılmıyor mu? Cezai bir yaptırım uygulanıyor mu? Çok özel nedenlerle -sağlık, anne ve babanın yurt dışında görevlendirilmeleri gibi- zorunlu temel eğitimi tamamlayamayanları anlarım ama ya diğerleri? Demek ki bazı öğrenciler okul yerine başka yerlere gidiyorlar. Yaşları 14 olunca da açık orta öğretime oradan da açık liselere gönderilerek hiç sınıf ortamına girmeden ve karşılarında ders anlatan bir öğretmen görmeden liseyi bitirebiliyorlar. Bunu anlamak mümkün değil.

Bilindiği gibi örgün öğretimde liseyi bitirme yaşı 22. Yani 22 yaşına gelen öğrenci halen liseyi bitirememiş ise okulla ilişiği kesiliyor.

Bence tüm açık öğretim kurumları için yaş zorunluluğu 22 olmalı. Okuma döneminde çeşitli nedenlerle okula gönderilmeyen gençlerin devamı konusunda devletin bir yaptırımı olmalı. Bunlara uymayan öğrenciler de 22 yaşına kadar açık öğretime kayıt olmamalılar.

Günümüz koşullarında ailelerin “çocuğumu okula gönderemedim” mazeretini kabul etmem mümkün değil. Okula gidecek öğrencinin çok özel giderleri dışındaki giderleri devlet tarafından karşılanırken halen bunun arkasına sığınmayı kabul edemeyiz. Buna rağmen çocuğunu okula göndermeyen aileler bedel olarak açık öğretim için 22 yaşı beklesinler. Bu sayede çocukların örgün eğitime devamını sağlayabilir, hem de onları başka amaçlarla kullanmaya çalışanlara karşı da korumuş oluruz.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL