Giresun’un Dereli ilçesinde yer alan ve her yıl binlerce yerli-yabancı turisti ağırlayan Mavi Göl çevresinde başlatılan altyapı ve çevre düzenleme çalışmalarıyla ilgili kamuoyunda oluşan bilgi kirliliği üzerine Giresun Valiliği bir basın açıklaması yayımladı.
Valilik açıklamasında, Mavi Göl’ün görüntüsünü etkileyen çalışmaların hem taşkın riskine karşı bir altyapı önlemi hem de “Beyazdan Maviye Yolculuk” adlı turizm vizyonunun önemli bir ayağı olduğu belirtildi. Çalışmaların doğayla uyumlu, sürdürülebilir ve bölgeye estetik değer kazandıracak şekilde planlandığına dikkat çekildi. Valiliğin açıklamasında, sosyal medyada yer alan tepkilere karşın çalışmaların çevreye duyarlı, planlı ve teknik gerekçelerle yürütüldüğü ifade edilerek vatandaşlardan anlayış beklendiği de vurgulandı. İşte Giresun Valiliği İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından yapılan o açıklama: “Son günlerde Mavi Göl çevresinde plansız bir çalışma yürütüldüğüne dair paylaşılan haber ve içeriklere istinaden bu açıklamanın yapılması hasıl olmuştur. Mavi Gölün görüntüsünü etkileyen hem taşkın risklerine karşı başlatılan altyapı projesi hem de “Beyazdan Maviye Yolculuk” turizm vizyonunun bir parçasıdır. Bu iki proje birbirini tamamlamakta; taşkın riskleri azaltılırken aynı zamanda bölge sürdürülebilir turizm anlayışıyla daha güvenli, estetik ve erişilebilir hale getirilmektedir.
BU ÇALIŞMA NEDEN YAPILIYOR?
Göksu Travertenleri’nden karayolu köprüsüne kadar olan 700 metrelik dere hattında, taşkın kontrolü amacıyla beton temelli, taş örme yapılar inşa edilmektedir. Bu, su debisinin arttığı dönemlerde tarım arazilerini ve travertenleri korumak için elzemdir. Yürütülen çalışmalar, “Beyazdan Maviye Yolculuk” projesinin altyapı ayağını oluşturmakta ve bu proje; yürüyüş yolları, seyir terasları, yöresel satış stantları, doğayla uyumlu yapılar ve çevre düzenlemeleri gibi uygulamaları içermektedir.
ÇALIŞMALAR NEDEN YAZ AYLARINDA YAPILIYOR?
Kış aylarında beton dökümüne uygun hava şartları yoktur. Mart-Mayıs döneminde kar erimesine bağlı su seviyesi yükselmekte ve dere yatağında çalışmak mümkün olmamaktadır. Mayıs ortasından sonra su seviyesi düşünce çalışmalar teknik olarak mümkün hale gelmiştir. Bu nedenle uygulama kaçınılmaz olarak yaz aylarında yapılmakta ve Mavi Göl’ün görüntüsünü etkileyen etabın ise yaklaşık 20 gün içinde tamamlanması planlanmaktadır.
SONUÇ OLARAK!
Giresun’un doğal ve kültürel mirasını koruyarak turizm değerine dönüştürmek nihai hedefimizdir. Bu doğrultuda turizm acenteleri ve paydaşların koordine edilerek ziyaretçilerin mağdur olmamasına adına da ilgili kurumlarımız talimatlandırılmıştır. Mavi Göl çevresinde yürütülen bu entegre çalışmanın doğal varlıkları koruyan ve turizm vizyonunu geliştiren stratejik bir yatırım olduğunu önemle vurguluyor, esenlikler diliyoruz.”
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)