CHP Grup Başkan Vekili Mehmet Yılmaz, İl Genel Meclisi Temmuz Ayı Toplantısında; “10 yılda, gündem dışı olarak sanırım en çok konuştuğumuz konulardan birisi içme suyuydu. Malum yaz geldi. Özellikle yaz aylarında köylerimiz adeta Kerbela’yı yaşıyor.” dedi.
Bugünlerde susuzluk ve onun çaresizliği yeniden gündemimiz diyerek açıklamalarda bulunan Yılmaz; “Öncelikle Giresun Merkeze bağlı 32 köyümüz için, İnişdibi Köyümüzün üst kesiminden getirilmesi planlanan içme suyu için isale hattı döşeme çalışmaları maalesef özel idare olanakları ile oldukça ağır aksak yürümektedir. Özellikle AKP iktidarı temsilcilerinin bu ve bunun gibi içme suyu projelerinin hızlandırılması ve tamamlanması için DSİ’nin devreye girmesini mutlaka sağlamaları gerekmektedir. Bu proje dışında kalan başta Akçalı köyümüz olmak üzere pek çok köyümüzde de yeni içme suyu depolarına çok acil ihtiyaç bulunmaktadır.
Değerli arkadaşlar, geçmişten bugünlere özellikle Giresun’un su geleceği ile ilgili yaptığımız uyarı, öneri ve açıklamaları bugünde halkımızla paylaşmak ihtiyacı yeniden ortaya çıkmıştır.
Geçmişte “İkisu Barajı” konusunda yaptığımız açıklamalar Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından dikkate alınmış ve Basın Halkla İlişkiler Müşavirliğinden Yerel bir gazetemizde yayınlanan bir açıklama gönderilmişti. Bu açıklamada özetle, tarafımdan dönemin Bakanı Sn. Veysel Eroğlu hakkında bazı asılsız sözler sarf ettiğim, Giresun’a yatırım yapılmadığı yönünde iddialarım olduğu ve yeterli bilgilere sahip olmadığım belirtilmekteydi.
Öncelikle bizim açıklamalarımızın Bakanlığı ilgilendiren kısmı Giresun’un İçme Suyu konusuydu. Yani özelinde İKİSU BARAJI idi. DSİ 22.Bölgede İçme suyu konusunda işleri iyi gitmeyen, ta 1960’larda Annakkaya projesi olarak konuşulan, 2005’te İkisu Barajı olarak planlanan 2013’de de HES lisansı verilen proje. Yani derdimiz, yani efkar ettiğimiz şey içme suyu geleceğimiz, daha açıkçası Giresun Merkez, Dereli, Keşap ve Bulancak ilçelerimizin 50 yıllık İçme suyu hayaliydi. “İKİSU HES TESİSİ VE İÇME SUYU PROJESİ” nin Mahkeme kararı ile ÇED raporunun iptali nedeniyle, artık tarih olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu arada Aralık 2015 İl Genel Meclisi toplantısında CHP grubu olarak “İKİSU BARAJI” ile ilgili araştırma önergesi vermiştik. Fakat önceki dönem AKP grubu maalesef bu çok yaşamsal önergeyi reddetmişti. Bunu da hatırlatmadan geçemeyeceğim.” şeklinde konuştu.
Yılmaz konuşmasının devamında; “Hep söyledik. DSİ 22. Trabzon Bölgede İçme suyu projelerinde HES’i öne çıkan, Enerji Bakanlığına ve HES’e devredilen tek proje “İKİSU BARAJI” projesiydi. İkisu’da HES değil, İçme suyu barajı istiyoruz. Tıpkı 22.bölgenin diğer içme suyu projeleri gibi. Trabzon Atasu, Gümüşhane Bahçecik Barajı gibi demiştik. Hep diyorduk.
Bugün de DSİ Trabzon Bölgenin prestijli içme suyu projelerini özetlemeyi, içme suyunda Giresun’a 20 yıl zaman kaybettiren, sonrada iptal edilen, önceliği HES olan bu farklı projeyi anlamamız açısından yararlı görüyorum.
GİRESUN-DERELİ İKİSU HES TESİSİ VE İÇME SUYU PROJESİ: En önemli Farkı DSİ yapmıyordu. 49 yıllık yap-işlet modeline göre 40 mw kurulu gücü,145,37 Gwh yıllık toplam enerji üretimi vardı. En son Cenay Elektrik Ür. İnş. Ltd. Şti’den İkisu Enerji üretim ve Tic. AŞ ‘ye devredilmişti. Nihai ÇED raporunda 1119m kotunda kurulacak barajdan doğrudan içme suyu alınamayacak. Ancak 310m.kotundan barajın oldukça aşağısından Kotana seviyesinden Aksu deresinden su alınmasına katkısı olacaktır. Denilmekteydi. Görüldüğü gibi bu projede İçme suyu HES’in gölgesinde Kamuflaj olarak kullanıldı ve HES yüzünden de iptal edildi.
Son söz olarak, Giresun halkı içme suyu yönünden bu projede yıllarca aldatılmış, buranın suyunda yağ olduğu ve bu suyun içilemeyeceği bile iddia edilmişse de, biz il Genel Meclisi CHP Grubu olarak, “ikisu Barajı” sadece İçme suyu barajı olmalıdır ve DSİ tarafından yapılmalıdır talebimizi hep dile getirdik. 22.DSİ Trabzon Bölgede Giresun için içme Suyu konusunda üvey evlat muamelesi ya da negatif ayrımcılık yapmayın dedik. Sonuç; Sırf HES yaptıracağız diye Giresun, Bulancak, Keşap ve Dereli’nin içme suyu için 20 yıla yakın zamanı heba edildi.
Geldik bugünlere… Ülkemizde ve ilimizde içme Suyu sorununun, ancak büyük içme suyu barajı ya da göletleri yaparak uzun vadeli kalıcı çözümünün mümkün olacağını bilen, söyleyen ve yapmakla görevli olan DSİ’dir.
Ancak 21 Yıllık AKP iktidarında Giresun’da yapımı gerçekleştirilen maalesef bir tane DSİ’ye ait içme suyu Barajı yoktur. Bu konuda bir arpa boyu yol alınamamıştır. Nedense konu Giresun’a gelince DSİ’de, Karayolları da hep yok oluyor ortadan. Şimdilerde seçim süreci öncesinde Giresun Belediyesinin sanki yeni bir projesiymiş gibi, DSİ’nin 21 yılda yapamadığı yılların“ İKİSU PROJESİ” nin adı ,”GİRESUN İÇME SUYU PROJESİ” olarak değiştirilerek, Bilbordlarda lansmana çıkarılıp Giresunlu’ya yutturulmaya çalışılmaktadır.
Olmadı, sil baştan demenin dışında söyleyecek söz bulamıyorum. Gerek DSİ ve gerekse Karayolları konusunda Giresun’u Trabzon’un Bölge Müdürlüğü hegemonyasından kurtarmadan daha çok bekleriz İçme suyu barajlarını daha çok bekleriz, Tirebolu-Torul Karayolu iyileştirmesini daha çok bekleriz, Giresun -Sivas transit yolu ve tünellerimizi.” ifadelerini kullandı.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)