Yerel

Giresun İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Emrah Altıyaprak Açıkladı; “GİRESUN 3. KUŞAK DEPREM BÖLGESİNDE YER ALIYOR”

Giresun İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Emrah Altıyaprak; “Kuzey Anadolu fay hattı Şebinkarahisar’a kuşbakışı 20 km, Giresun Merkeze 80 km’dir. Bu fay hattında ileride oluşabilecek bir kırılmada İlimizin de etkilenmesi öngörülmektedir.” dedi.

Giresun İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Emrah Altıyaprak Açıkladı; “GİRESUN 3. KUŞAK DEPREM BÖLGESİNDE YER ALIYOR”

Giresun İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Emrah Altıyaprak, Giresun’un üçüncü kuşak deprem bölgesinde yer aldığını bildirdi.
Altıyaprak, son yaşanan deprem felaketi sonrası, can güvenliği için binaların depreme dayanıklılığının öneminin bir kez daha ortaya koyduğunu açıkladı.
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Altıyaprak; “Ülkemizde yaşanan son depremlerde can kayıplarımızın acısını yaşıyoruz. Maalesef ölümlerin en büyük nedeni her zaman olduğu gibi binalar oldu. Yaşadığımız deprem, can güvenliğimiz için binaların depreme dayanıklılığının önemini bir kez daha ortaya koydu. İlimizde de hissedilen bu depremlerde can ve mal kaybı olmadı.
Genel olarak yapılan tanımlama ile Giresun ili üçüncü kuşak deprem bölgesinde bulunmaktadır. Ancak il sınırlarımız, tamamı beş derece olarak sınıflanan deprem bölgelerinden; birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü derece bölgelerini kapsamaktadır. Derecelendirme; Kuzey Anadolu fay hattına yakınlığı ile ilimiz güneyinden kuzeye doğru sıralanmakta, Şebinkarahisar- Alucra- Çamoluk 1. Bölge, Kovanlık- Yavuzkemal 2. Bölge, Dereli- Doğankent ile Bulancak- Piraziz sahil kısmı hariç 3. Bölge, Piraziz- Bulancak sahil ve sahile yakın kısmı ile Giresun Merkez İlçe- Keşap- Espiye- Yağlıdere- Tirebolu- Güce- Görele- Çanakçı- Eynesil 4.Bölgede bulunmaktadır.
Kuzey Anadolu fay hattı Şebinkarahisar’a kuşbakışı 20 km, Giresun Merkeze 80 km’dir. Bu fay hattında ileride oluşabilecek bir kırılmada İlimizin de etkilenmesi öngörülmektedir. Bununla birlikte deprem kuşağında yer alan ülkemiz değerlendirirsek ilimiz sahil şeridi deprem kuşağı açısından güvenli iller kategorisindedir. Buradaki öncelikli risk faktörünü zemin sıvılaşması olan bölgeler oluşturacaktır.
Son depremlerden sonra doğal olarak vatandaşlarımızın yaşadıkları binaların güvenirliğini sorgulamaları gündeme gelmiştir. Eğer taşıyıcı sistemlerde (kolon, kiriş, taşıyıcı duvar) gözle görülebilen çatlama, ayrışma tespit edildiğinde, bu durumun risk oluşturup oluşturmadığı konusunda uzman olan mühendislerimizin bu yapıyı incelemesi gerekmektedir. Burada vatandaşların ilk teknik destek başvurusu yapacağı yerler kendi binalarının statik proje müellifleri, piyasadaki sim belgesi olan inşaat mühendisleri ile risk yapı tespit belgesine sahip yapı denetim firmalarıdır.
Bununla birlikte İlimizde zemin sıvılaşma riski olan alanlar ve yapı ömrünü tamamlamış binalar tespit edilerek ivedilikle riskli yapı tespit ve kentsel dönüşüm çalışmaları başlatılmalıdır.
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Giresun İl Temsilciliği olarak görev ve sorumluluk alanımız olan ilimizde üyelerimiz ile güvenli yapıların inşası için her türlü teknik yardım ve fedakarlığa hazır olduğumuzu ifade ederiz.” ifadelerini kullandı.

 

Merve Kacar

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL