CHP Giresun İl Kadın Kolları Başkanı Ayşegül HOTMANOĞLU EJDEROĞLU, siyasi iktidarın ve gerici cemaatlerin kadınların yaşam alanlarını kuşattığını belirterek, “Emeğimizi sömüren, yaşamımıza karışan bu düzeni kabul etmiyoruz” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi Giresun İl Kadın Kolları Başkanı Ayşegül HOTMANOĞLU EJDEROĞLU, kadın emeği, yaşam hakkı ve bireysel özgürlükler üzerine kapsamlı bir açıklama yaptı. Kadınların yalnızca iş hayatında değil; yaşam tarzı, doğum tercihleri ve kıyafetleri üzerinden de sistematik bir baskıya maruz bırakıldığını vurgulayan EJDEROĞLU, “Kadının emeğine değer vermeyen, bedenine karışan, iradesini yok sayan bu düzene teslim olmayacağız” şeklinde konuştu. “Kadının kıyafetine, doğumuna, yaşamına karışan anlayışı reddediyoruz” EJDEROĞLU, kadınların yalnızca iş yerinde değil, günlük hayatlarında da görünmez yüklerle karşılaştığını ifade ederek, “Emeğimiz değersizleştiriliyor, güvenliğimiz tehdit ediliyor, evde ise karşılıksız bir bakım yükünün altına itiliyoruz” dedi. Kadınların bedenleri, yaşam tarzları ve kıyafetleri üzerinden denetim kurma girişimlerine tepki gösteren EJDEROĞLU, şu ifadeleri kullandı: “Kadınlara ‘sezaryen yapma’, ‘üç çocuk doğur’, ‘annelik kutsaldır’ gibi yönlendirmeler bireysel özgürlüklerimizi yok saymaktır. Cuma hutbelerinde erkeklere kadınların ne giyeceğine dair sorumluluk yüklenmesi, kadın bedenini toplumun denetim alanına sokma çabasından başka bir şey değildir. Kadının kıyafeti, yaşam tarzı ve kararları yalnızca kendisine aittir.”
“Gerici yapılar kadınlara, çocuklara ve Cumhuriyet’e tehdittir”
EJDEROĞLU, yalnızca siyasi iktidarın değil, onunla paralel hareket eden gerici cemaat ve vakıf yapılarının da kadınlara yönelik baskının bir parçası olduğunu belirtti. “Kadını çocuk yaşta evliliğe zorlayan, eğitimsizliğe mahkûm eden, yalnızca ailenin hizmetkârı olarak gören zihniyet; Cumhuriyet’in temel değerleriyle doğrudan çelişmektedir” diyen EJDEROĞLU, bu yapılara karşı laikliğin ve sosyal hukuk devletinin korunması gerektiğini vurguladı.
“İstanbul Sözleşmesi yaşatır”
Kadına yönelik şiddetle mücadelenin anayasal ve uluslararası sorumluluk olduğunun altını çizen EJDEROĞLU, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesini şu sözlerle eleştirdi: “İstanbul Sözleşmesi bir insan hakları sözleşmesidir. Şiddeti önlemek, mağduru korumak ve faili cezalandırmak devletin yükümlülüğüdür. Türkiye’nin bu sözleşmeden tek taraflı çekilmesi ne hukuken ne vicdanen meşrudur. Biz kadınlar, bu sözleşmeden doğan haklarımızı savunmaktan ve uygulanması için mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğiz. İstanbul Sözleşmesi yaşatır.” “Uluslararası dayanışma büyüyor” CHP’nin ev sahipliğinde İstanbul’da düzenlenen Kadın Sosyalist Enternasyonal Toplantısı’nın önemine de değinen EJDEROĞLU, kadın mücadelesinin artık yalnızca yerel değil, uluslararası ölçekte büyüdüğünü söyledi. Toplantının dünya kadınlarının ortak sesi ve direniş iradesi olduğuna dikkat çeken EJDEROĞLU, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek BÖKE’nin Sosyalist Enternasyonal Kadın Başkan Yardımcılığı görevine seçilmesini de kutladı: “Sayın BÖKE’nin bu önemli görevle uluslararası kadın dayanışmasına katkı sunacak olması hepimiz için gurur kaynağıdır. Bu görev, yalnızca CHP için değil, Türkiye’deki tüm kadınlar adına umut verici bir adımdır.” “Bu karanlıktan kadın dayanışmasıyla çıkacağız” Açıklamasının sonunda kadınlara çağrıda bulunan EJDEROĞLU, şu ifadeleri kullandı: “Emeğimizin sömürülmesine, bedenimizin denetlenmesine, haklarımızın gasp edilmesine karşı duracağız. Eşitlik, özgürlük ve adalet için yürüttüğümüz bu mücadeleden bir adım geri atmayacağız. Çünkü biz biliyoruz: Bu karanlıktan ancak kadın dayanışmasıyla çıkacağız.” İfadelerine yer verdi.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)