Köşe Yazısı

BAŞKANLIK SEÇİMİ YAKLAŞIRKEN

Yıl 2014 Türkiye’nin 12. Cumhurbaşkanını belirlemek üzere seçim yapılacak. Bu seçim Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ilk olacak. Çünkü; cumhurbaşkanının doğrudan halk oyuyla seçileceği ilk seçim. 2007 yılında yapılan anayasa değişikliğiyle..

BAŞKANLIK SEÇİMİ YAKLAŞIRKEN

Yıl 2014 Türkiye’nin 12. Cumhurbaşkanını belirlemek üzere seçim yapılacak. Bu seçim Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ilk olacak. Çünkü; cumhurbaşkanının doğrudan halk oyuyla seçileceği ilk seçim. 2007 yılında yapılan anayasa değişikliğiyle cumhurbaşkanının görev süresini yedi yıldan beş yıla indirilmesi ve bir kişinin en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilmesi açısından ilklerin seçimi olacak.

Cumhuriyet Halk Partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve Milliyetçi Hareket Partisi lideri Devlet Bahçeli TBMM’de düzenledikleri ortak basın toplantısıyla Ekmeleddin İhsanoğlu’nu çatı aday olarak göstereceklerini açıklıyorlar. HDP tarafından düzenlenen basın toplantısı ile partinin cumhurbaşkanı adayının HDP Eş başkanı Selahattin Demirtaş olduğu açıklanıyor. AK Parti ise Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın aday olduğunu açıklamıştı.

Çok dillendirilmese de arka planda Kemal Kılıçdaroğlu ve Devlet Bahçeli Abdullah Gül’ü aday göstermek istiyordu. Abdullah Gül’ün olası bir adaylığı Recep Tayyip Erdoğan’ı zorlayacak hatta seçim kaybettirecek en güçlü olasılıktı. Teklifi Abdullah Gül’e götürdüler. Abdullah Gül Tayyip beyin karşısına aday olarak çıkmayacağını olası bir adaylığının büyük tepkilere yol açacağını söyleyerek teklifi kabul etmedi. Abdullah Gül, o döneme kadar adı sanı duyulmamış İslam İş birliği Teşkilatı’nın genel sekreterliğini yapan Ekmeleddin İhsanoğlu’nun adaylık için doğru karar olacağını ve her kesimden oy alacağını söyledi. Bu şekilde belirlenen muhalefetin adaylık süreci Tayyip Erdoğan’a ilk turda seçim kazandırdı.

2023 seçimlerine aylar kalmasına rağmen 6’lı masa adayını henüz açıklamadı. Muhalefet kanadı bu seçimde adımlarını daha sağlam atıyor. Bir Ekmeleddin İhsanoğlu hayal kırıklığı daha yaşamak istemiyor. Birçok ismin adı konuşuluyor. Ekrem İmamoğlu, Mansur yavaş, Meral Akşener ve Kemal Kılıçdaroğlu isimleri ön planda.

Meral Akşener adaylığa sıcak bakmıyor. Akşener aday olup yüzde 51’i alamadığı taktirde İyi Parti‘de ki liderlik koltuğunu kaybetmekten korkuyor. Akşener kendi aday olsa Koray Aydın ve ekibinin kurultayda liderliği almasından endişe ediyor. Yani sayın Bahçeli gibi risk almıyor ve CHP‘den İmamoğlu‘nu aday yapıp gücünü korumak istiyor. Devlet Bahçeli de aday olursa MHP‘deki liderlik koltuğuna tekrar dönememe riski yüzünden sağdaki en güçlü lider Tayyip Erdoğan ile ittifak yapıp koltuğunu koruyor. Kılıçdaroğlu dürüst insan ama cadde ve sokaklarda beklenti farklı. Halk, birçok seçimde başarısızlığa uğrayan koltuğa yapışıp kalan lider istemiyor.

Cumhurbaşkanlığı adaylıkları için öngörüm; Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş belediyeleri tutmak için aday olmayacaklar. Meral Akşener de koltuk sevdası yüzünden aday olmayacak. MHP ve AKP’nin adayı muhalefet ne kadar anayasaya aykırı dese de Recep Tayyip Erdoğan. HDP ne kadar aday çıkaracağını ima etse de 6’lı masaya destek verecek. 2023 seçimlerinde muhalefetin Cumhurbaşkanı adayı 2010 yılından beri 2 halk oylaması, 3 genel seçim, 2 yerel seçim ve bir cumhurbaşkanlığı seçimi kaybeden
Kemal Kılıçdaroğlu’dur. Bu sefer olur mu? Yaşayıp göreceğiz.
Sağlıcakla…

 

Damga gazetesinden alıntıdır.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL