Köşe Yazısı

Yakın Tehdit; İklim Değişikliği

Her gün üzerine konuştuğumuz, kendi adıma söyleyeyim konuştuğum, market alışverişindeki poşetten, tüketim canavarı olmamak için kafa yorduğum bireysel sorumluluk meselesi bazen yerel yöneticilere sesini duyurma isteğine sebep oluyor. Koronavirüs hastalığı..

Yakın Tehdit; İklim Değişikliği

Her gün üzerine konuştuğumuz, kendi adıma söyleyeyim konuştuğum, market alışverişindeki poşetten, tüketim canavarı olmamak için kafa yorduğum bireysel sorumluluk meselesi bazen yerel yöneticilere sesini duyurma isteğine sebep oluyor.

Koronavirüs hastalığı yani COVID 19 Salgını; bize neler öğretti? Diye sorduğumuzda, benim yanıtım; insanın doğanın bir parçası olduğunu anlaması ya da hatırlaması… Aslında insanoğlu doğanın bir parçası olduğunu unuttuğu için; büyük bir tehlike ile, yaşamsal zorluk ile karşı karşıya; İklim değişikliği ile İklim değişikliği ile mücadele adına tüm ülkeler, yönetimler, meslek kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve bireysel çabalar devam ediyor ama çok yavaş ya da yeterince etkin değil.

Pakistan’da; Muson yağmurları sebebi ile her yedi Pakistanlı’dan biri; yani 33 milyon insan selden etkilendi. Son 10 yılın en etkili yağışı sebebi ile ülke topraklarının üçte biri sular altında kaldı. Birleşmiş Milletler’in ve Pakistan Hükümeti’nin açıkladığı veriler şu şeklide; aynı bölgede önceki yıllarda Ağustos ayı yağış ortalaması 46 mm iken bu yılki yağış 1288 mm, yıkılan ev sayısı 325.000, 733.000 ev ise ciddi hasar görmüş, 735.000 besi hayvanı ölmüş, 800 bin hektarlık ekin ziyan olmuş… ve hayatını kaybeden 1162 insan..

İnsan eli ile insana zarar devam ediyor..

Bir diğer kötü haber de Maldivler’den; buzulların erimesi, sular altında kalacak alanlar ve tehlike ile yakın zamanda karşılaşacağı bilinen ada ülkeler..

Uyarıları bir kez daha tekrarlamaktan çekinmeyeceğim.. Hadi küçük bir uyarı yapalım; belki yerel yöneticilere ulaşır. Bulancak’ta kaldırımlar ve ara yollar yenilenirken drenaj sorunları her sokak için çözüldü mü? Beklenmedik bir yağışta, ya da & quot; doğal afette & quot; ki özellikle tırnak işareti içinde yazıyorum; Dükkanları, evlerin giriş katlarını su basacak mı?

Umarım çözülmüştür.. Bu konudaki endişelerimde haksız olmayı çok isterim.

Bir doğa olayını afete dönüştüren de bizlerin mühendisliği, mimarlığı, hesabı, projesi, işçiliği iyi yapılmamış çözümlerimizdir.

Unutmayalım artık yeni bir mülteci kavramı var; iklim mültecisi… İklim mültecisi olmamak için de çözüm yerelde başlıyor.. daha çok konuşacağımız bir başlıkla bitireyim.. şimdilik

Saygılarımla

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL