Köşe Yazısı

Türkiye’nin Otomobili ya da Daha Fazlası

Cumhuriyetimizin, 99. yılını, doğum gününü bir kez daha coşku ile, mutlulukla kutladık. Yaşasın Cumhuriyet, daima, tüm gücü ile hep birlikte… Cumhuriyetimizin doğduğu günden 99. yıl sonra Atatürk’ün geleceği emanet ettiği..

Türkiye’nin Otomobili ya da Daha Fazlası

Cumhuriyetimizin, 99. yılını, doğum gününü bir kez daha coşku ile, mutlulukla kutladık.

Yaşasın Cumhuriyet, daima, tüm gücü ile hep birlikte…

Cumhuriyetimizin doğduğu günden 99. yıl sonra Atatürk’ün geleceği emanet ettiği gençler, çalışarak, bilim ve teknoloji ile Türkiye’nin otomobilini üretmeyi başardılar, hatta bir otomobilden daha fazlası diyerek bizlere tanıttılar.

Elbette ki Türkiye’nin otomobili ilk kez üretilmedi, Devrim Otomobili; 1961 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel tarafından verilen talimatla, 130 gün süren insanüstü bir çaba ile dört farklı isim ile, iki farklı renkte (biri siyah, üçü beyaz) dört adet üretilmişti. Eskişehir Demiryolu Fabrikası’nda Türkiye’de tasarlanan ve üretilen ilk otomobildi, ama Cemal Gürsel’in bindiği siyah otomobil, benzini bittiği için kısa bir süre gittikten sonra durmuş ve Cemal Gürsel beyaz renkli diğer otomobil ile sorunuszca Anıtkabir’e ulaşmıştı. Ertesi gün gazetelerde “Devrim yüz metre gitti ve durdu” başlıkları atılmış… Devrim durmadı; 1961’den 2022’ye yol almaya devam etti.. sorunsuz olarak üretilen sadece benzin deposu doldurulmadığı için duran siyah araç; bir gün tüm Türkiye’nin renkleri ile yeniden doğacaktı.

Kısa adı ile Togg’un banttan inen ilk otomobili ile Devrim Otomobili’ni yan yana görünce aklıma M.Kemal Atatürk’ün şu sözü geldi; “Dünyada her şey için, medeniyet için, hayat için, başarı için, en hakiki mürşit bilimdir, fendir.”

Çünkü TOGG Kampüsü’nde çalışan yüzlerce mühendisin; bilimin ışığında ürettiği bir ekosistemin adıydı Togg… M. Kemal’in 1937 yılında gençler ile yaptığı bir sohbette söylediği gibi¸…. “Dinlenmemek üzere yürümeye karar verenler, asla ve asla yorulmazlar; Türk gençliği, bizim yüksek idealimize, durmadan yorulmadan yürüyecektir. ….. ” gençler yorulmadılar, yakından biliyorum.

Elektrikli bir araç olması sebebi ile karbon ayak izinin azalmasına olumlu katkı yapacak. Yaşanabilir şehirlere ulaşmak için önemli bir büyük adım.

Togg; bizlerin ihtiyacı olan tek akıllı cihaz olacak; yazılımı, enerji verimliliği, bataryası, tasarımı ile üretimi bizden; gençlerimizin emekleri ile

O gençlerden biri de benim güzel kardeşim;

1. Kemal Atatürk’ün Cumhuriyeti emanet ettiği gençler..

Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğimize and içeriz.

Bir not ile bitireyim; Türkiye’nin ilk seri otomobil markası Anadol A1 serisi 1959 yılında Ford Motor Company ve Koç Holding ortak girişimi ile İstanbul’daki Otosan fabrikasında üretildi.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL