Genel

Tüm Köy Sen, “Çay üreticileri mağdur ediliyor”

Tüm Köy Sen Giresun Temsilcisi Orhan Kara yaş çay alımına az zaman kalmasına rağmen fiyatın açıklanmamasını eleştirerek, “Fiyat bir an önce açıklanmalı ve maliyet hesabı yapılarak belirlenmelidir.” dedi.

Tüm Köy Sen, “Çay üreticileri mağdur ediliyor”

Kara açıklamasında, “Çay alım kampanyasının başlamasına günler kaldı fakat hala yaş çay fiyatı belli değil. Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından her sene erken açıklanan yaş çay fiyatı nedense hala açıklanmadı. Cumhurbaşkanının Rize’de açıklayacağı söyleniyor. Açıklanan fiyat maliyet, enflasyon, refah ve kar payı hesaplanarak açıklanmalıdır.” dedi.
Maliyet 10TL
Kara, açıklamasında, “Yapılan maliyet hesabına göre budamadan gübreye ve işçiliğe kadar yapılan hesaplamalara göre maliyet 10 TL. Bu nedenle her yıl olduğu gibi bu yıl da üreticiler mağdur edilmemeli. ÇAYKUR yüzde 50 oranında çay alıyor. Üretici özel şirketlere ürün vermek zorunda kalıyor. Özel sektör de işlenmiş çay vererek üreticileri pazarlamacı durumuna getirmektedir.” dedi.
Rize valisini kınıyoruz
Kara Rize Valiliğinin sokak eylemlerini yasaklamasını da eleştirerek, “Üreticilerin mağduriyeti devam ederken ve seslerini yükseltmelerini engelleyen Rize Valiliği’nin eylem, protesto ve sokak basın açıklamasını yasaklaması kabul edilemez. Bu üreticilerin ürünlerine sahip çıkmalarını engellemeye yönelik kararı şiddetle protesto ediyoruz. Çay üreticilerini de birleşerek, sendikaları Tüm Köy Sen’de örgütlenmeye ve iş, ekmek, özgürlük için mücadeleye çağırıyoruz.” dedi.
Taleplerimiz
Sorunların çözümü için taleplerine olumlu yanıt verilmesi gerektiğini vurgulayan Kara, taleplerini açıkladı: “Yaş çay alım fiyatı bir an önce 10 lira maliyete ek olarak % 25 refah payı eklenerek 12.5 TL olarak açıklanmalıdır. Çay üretiminde kullanılan gübre artan gübre fiyatları nedeniyle tamamen destekleme kapsamına alınmalıdır. Açıklanan fiyatın taban fiyat olduğu ilan edilmeli ve özel çay şirketlerinin bu fiyattan aşağıya alım yapmasını engelleyecek (yasaklama, denetim dahil) önlemler almalıdır. ÇAYKUR bir önce Varlık Fonundan çıkarılmalı ve özelleştirilmesine yol açacak tüm politikalardan vazgeçilmelidir. Çay stratejik ürün ilan edilmelidir. Üretim, işleme, paketleme ve dağıtım kamu kurumu olan ÇAYKUR tarafından yapılmalı ve kota, kontenjan dayatmalarına son verilmelidir. Çay ithalatı yasaklanmalıdır.”

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL