Köşe Yazısı

Mimaride Yerel Olmak; Ahşap ve Mimari

Merhaba; Doğduğum şehre faydalı olmak, bölgenin kendi değerini bir kez daha anlaması için sizlerle Gazete Savaş’ta buluşmak istedim, olanak sağlayan Osman Kıroğlu Beyfendi’ye de teşekkürlerimi sunmak isterim. Doğu Karadeniz’in yerel..

Mimaride Yerel Olmak; Ahşap ve Mimari

Merhaba;
Doğduğum şehre faydalı olmak, bölgenin kendi değerini bir kez daha anlaması için sizlerle Gazete Savaş’ta buluşmak istedim, olanak sağlayan Osman Kıroğlu Beyfendi’ye de teşekkürlerimi sunmak isterim.
Doğu Karadeniz’in yerel mimarisinde vazgeçilmez yer olan ahşabı hatırlamak, yerele ve yerel olanı tanımak ve yerele sahip çıkmanın önemini anlatmak için sizinle bu köşede buluşacağız.
Varoluşumuzdan bugüne her zaman, her alanda yanı başımızdaki bir doğal kaynak; Ahşap
Barınma ihtiyacımızı karşılayan barınak olduğunda bizi koruduğu için vazgeçilmezimiz oldu. sonra ahşaptan giysiler yaptık, yine korunduk.
Arkeolojik kazılar ahşapla ne kadar çok tanış olduğumuzu bize kanıtladı, kanıtlamaya da devam ediyor. Arkeologlar; Çatalhöyük kazılarında meşe ağacından yapılan giysiler buldular ve 8500 ila 8700 yıl arasında olduğu anlaşılan birkaç kumaş parçasının analizi; dünyanın en eski korunmuş kumaşlarının meşe ağacı iç kabuklarından yapıldığını gösterdi.
İstanbul’un bilinen tarihini yine ahşap değiştirdi. Nasıl mı? Belki hatırlayanlarınız olur. Yenikapı Kazıları olarak bilinen Yenikapı Metrosu’nun inşaası için işe başlandığında yani aslında bir liman bölgesinde … Thedoisus Limanı’nda , 11. yy’a tarihlenen ahşap gemiler keşfedildi ve ticarette ahşabın önemini anlaşılırken.. kazılar İstanbul’un tarihini değiştirdi.
Ankara, Polatlı’da M.Ö. 800’e tarihlenen Gordion Kral Mezarı olarak bilinen Midas Tümülüsü dünyada günümüze ulaşan en eski ahşap yapı örneği olarak kabul ediliyor. Sedir, çam ve ardıç keresteleri ile inşa edilen bu odanın günümüze ulaşmasında ahşaptan inşa edilmiş olması var.
Giresun’da mimari mirasın içinde de ahşap var; Zeytinlik Mahallesi aklımıza gelen ilk örneklerden, kırsal mimarideki göz dolma evlerimiz, seranderlerimiz ve dahası..
Ahşap; başlangıçtan sonuna kadar yaşamımızda ..
Yaşamın vazgeçilmez bir malzemesi olan… ahşap.. beşikten mezara yanımızdayken, dokuz tahta altında hesap vermeye başlamadan doğal olana sahip çıkmalı.
Bugünlerde ahşap yeniden konuşulmaya, yapı malzemesi olarak daha çok kullanılmaya başlandı. Çünkü; ahşabı daha çok kullanarak ormanlarımızı daha çok koruyabildiğimizi bilimsel olarak kanıtladık.
Ahşabı daha çok kullanarak küresel ısınma ile mücadele edebilmek mümkün mü? Sorusuna “evet” yanıtını aldık. Ahşaba, ormana, ormanın bize sunduklarına olan ilgimiz devam edecek.. mitolojide ahşaptan, günümüzde ahşabın bize kazandırdıklarını kadar çok şey konuşacağız, konuşacak çok şey var.
Yaşadığınız şehrin, doğanın değerini anlamak için alıcı gözle bakmak, günün değerini anlamak ve koruyarak yarına bırakabilmek için önerilerim de olacak.
Saygılarımla
Demet Sürücü,
Orman Endüstri Yüksek Mühendisi

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL