Köşe Yazısı

Avrupa Hareketlilik Haftası Başlıyor…

Her yıl 16-22 Eylül tarihleri arasında kutlanan Avrupa Hareketlilik Haftası; Avrupa Komisyonu’nun sürdürülebilir kentsel hareketlilik konusundaki bilinçlendirme kampanyalarından biri… Bu hafta düzenlenen etkinliklerin hedefi; belediyelerin ulaşım planlamasının ve toplu ulaşım..

Avrupa Hareketlilik Haftası Başlıyor…

Her yıl 16-22 Eylül tarihleri arasında kutlanan Avrupa Hareketlilik Haftası; Avrupa Komisyonu’nun sürdürülebilir kentsel hareketlilik konusundaki bilinçlendirme kampanyalarından biri… Bu hafta düzenlenen etkinliklerin hedefi; belediyelerin ulaşım planlamasının ve toplu ulaşım sisteminin geliştirilmesi, bisiklet ve yaya yollarının artırılması, vatandaşların ise bireysel araçlar yerine alternatif ulaşım metotlarıyla seyahat etmesinin teşvik etmektir.

Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında her yıl bir tema belirlenir ve etkinlikler bu tema altında şekillenir. 2019 yılının teması “Güvenli Yürüyüş ve Bisiklet”, 2020 yılının “Herkes için Sıfır Emisyonlu Hareketlilik”, 2021 yılında ise “Sürdürülebilir Ulaşım: Sağlıklı ve Güvenli Hareketlilik” olarak belirlenmiştir. 2022 yılı Avrupa Hareketlilik Haftası teması “Bağ Kurmak”- olarak belirlenmiş ve 2022 yılı sloganı ise “Çeşitlendirerek Devam Et”; olarak kararlaştırılmıştır.

Hareketlilik Haftası; kentsel hareketliliğin devamlılığını altını çizer.. bir haftalık etkinlikler sadece farkına varmayı, şehrin erişilebilir, iyileştirilme yapılmış yürüyüş ve bisiklet yollarını, kenti hissetmek ve keşfetmek için yaya olmanın ne olduğunu anlamaya bir teşviktir. Böylece; küresel ısınma ile mücadelede karbon salınımını azaltmak, bireyin; kenti ile olan iletişimini arttırmak ve aidiyet hissi yaratarak, kentine, doğasına sahip çıkması amaçlanır.

Bulancak Belediyesi’nin 2019 yılında; AHH Ulusal Ödülü’ne layık görüldüğünü biliyorum ama uzun bir aradan sonra gittiğim Bulancak’ta şehir içindeki araç yoğunluğunu görünce hayrete düşmüştüm. Kaldırımlara araçlar park edildiği için yaya olarak yürümek dahi güç hale gelmişti. En son ziyaretimde sorunların az da olsa çözülmeye başladığını gördüm.

Her yıl bu zamanlarda bisiklet yollarında dünya şehirlerinin sıralaması yayınlanır. Dünyanın en bisiklet dostu şehri; bir çoğunuzun da tahmin edeceği gibi bisiklet ülkesi Hollanda’daki; Utrecht. Elbette ki bu sıralamaya girebilmek için irdelenen bir çok faktör var; bisiklet alt yapısı, trafik kazalarının az olması, bisiklet kullanan kişi sayısı, bisiklet park alanlarının sayısı ve güvenliği ve hatta bisiklet satış ve tamir noktası gibi… İstanbul ise 90 şehir arasında bu sıralamada 74. sırada.. Sıralamayı merak edenler için ilk 10 şehri yazayım; Utrecht, Hollanda , Münster, Almanya , Antwerpen, Belçika, Kopenhagen, Danimarka , Amsterdam, Hollanda , Malmö, İsveç, Hangzhou, Çin, Bern, İsviçre, Bremen, Almanya, Hannover, Almanya….

Giresun’da, güzel bir denizin kıyısında, doğa ile iç içe bir şehirde; şehrin daha yaşanılabilir ve mutlu insanların şehri olması için.. daha uzun ve rahat yürünebilecek yürüyüş yollarımız ve bisiklet yollarımız olsun..

Unutmadan söyleyelim; Bulancak’ta 8 km’lik bir bisiklet yolu yapılıyor..

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL