Sağlık Yerel

Aşırı Tuz Tüketimini Düşürmek İçin Çalışmalar Yürütülüyor

Giresun İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 3 işletmeye “Aşırı Tuz Kullanımını Azaltan İşletme” unvanı verildi.

Aşırı Tuz Tüketimini Düşürmek İçin Çalışmalar Yürütülüyor

Giresun’da tuz tüketim miktarını düşürmek için yürütülen çalışmalar kapsamında 3 işletmeye “Aşırı Tuz Kullanımını Azaltan İşletme” unvanı verildi.
İl Sağlık Müdürlüğü, Bakanlıkça yürütülen “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı” kapsamında kent genelindeki işletmeleri bilgilendirdi. Müdürlük, 14-20 Mart Tuza Dikkat Haftası kapsamında da belirtilen kriterleri gönüllü olarak yerine getiren 3 işletmeye belge verdi.
İl Sağlık Müdürü Muhammet Bulut, “Aşırı Tuz Kullanımını Azaltan İşletme” unvanı alan Doğa Koleji’nde gazetecilere, fazla tuz tüketiminin kronik hastalıkların en önemli sebeplerinden biri olduğunu söyledi.

Konu ile ilgili Giresun İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada;
“Hipertansiyon, kalp ve böbrek rahatsızlıkları, troid gibi hastalıkların engellenmesi ve erken aşamada önlenmesinin önemine dikkati çeken Bulut, söz konusu programın hastalıkların önlenmesinde önemli olduğunu aktardı. Aşırı tuz tüketiminin hipertansiyon, kalp damar hastalıkları, mide kanseri, osteoporoz, böbrek hastalıkları başta olmak üzere birçok kronik hastalığın gelişimiyle yakından ilişkili olduğu bilinmektedir.
Özellikle ev dışında yemek yiyen nüfusun arttığı son yıllarda; lokanta, pastane, kebapçı, kafe, fast food, börekçi, kafe vb. yerlerde insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebilen “aşırı tuz ve şeker tüketimin azaltılması” başta olmak üzere “sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin her alanda desteklenmesi” amacıyla Bakanlığımız ile Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu (TLKPTF) ve Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (TAŞ-PAKON) arasında 28 Şubat 2019 tarihinde işbirliği protokolü imzalanmıştır.
Bu protokol kapsamında 14-20 Mart Dünya Tuza Dikkat Haftasında ilimizde ilk olarak Birlik Özel Eğitim Hizmetleri Ticaret A.Ş. (Özel Doğa Koleji Yemekhanesi), Şehr-i Yeşil Giresun ve Kuzey Balık Restaurant halk sağ-lığının iyileştirilmesi amacıyla bu projeye destek vererek başvuruda bulunmuş olup, gerekli değerlendirmeler sonucu ‘’Aşırı Tuz Tüketimini Azaltan İşletme’’ belgesi almaya hak kazanmışlardır. Belgelerini İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Muhammet Bulut takdim etmiştir.” ifadelerine yer verildi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL